E-Fatura Geçiş Zorunluluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
2022 yılı muhasebe ve vergilendirmelerdeki güncellemelerin devreye gireceği bir yıl olacak. 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olacak e-fatura zorunluluğu ne gibi değişiklikleri içerecek? 2022 yılında e-fatura zorunluluğu ile iş hayatı nasıl etkilenecek? E-fatura özellikle şirketlerde neleri değiştirecek? İşte e-fatura geçiş zorunluluğu ve e-fatura hakkında bilinmesi gerekenler! TS Ofis olarak e-faturanın tüm detaylarını sizinle paylaşıyoruz.
Bilindiği gibi finans ve muhasebe alanlarında devlet birtakım yeni düzenlemeler getirdi ve bu düzenlemeler 2022 Temmuz ayı itibariyle devreye girdi. Bu düzenlemelerin en çok konuşulanı ise e-faturaya geçiş zorunluluğu oldu. Vergi hesaplaması ve fatura takibinin resmi olması ve denetlenebilmesi açısından geçtiğimiz yıllarda uygulanmaya başlanan e-fatura hem kurumları hem de kişileri koruma altına almak adına büyük önem taşıyor. E-fatura ile haksız kazancın önüne geçilmesi hedeflenirken, kağıt ve belge kullanımının da minimize edilmesi planlanıyor. TS Ofis e-faturaya geçiş sürecinde profesyonel desteğiyle sorunsuz hizmet almanızı sağlıyor.
2022 e-faturaya Geçiş Şartları Nelerdir?
10 milyon TL’den 5 milyon TL’ye düşürülen ciro limiti değişikliği dışında e-fatura uygulamasında birkaç yeniliğe daha gidildi. E-fatura uygulama maddeleri ise şu şekilde sıralanıyor:
- e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracıları, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayacak e-Fatura uygulamasına geçiş yapmak zorunda olacaklar.
- Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşanlar, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurularını tamamlamalı ve e-fatura sistemine geçiş yapmalı.
- 3065 sayılı KDV Kanununun 11’inci maddesine göre ihracat işlemlerinde e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler, mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, artık faturalarını e-fatura şeklinde düzenlemek zorunda olacaklar.
- e-faturaya geçmek zorunda olan mükellefler, e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğunun başladığı tarih itibariyle e-Faturaya da geçiş yapmak zorundadır.
E-faturaya Geçmemenin Cezası Var Mı?
2022 yılı içinde zorunlu olarak e-fatura uygulamasına geçen mükelleflerin, Ocak 2023 yılı itibariyle e-defter uygulamasına da geçmeleri zorunlu olacak. Vergi Usul Kanunu 353. Maddesince elektronik belge şeklinde düzenlenmesi gereken e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, e-SMM, e-MM ve e-bilet belgeleri, kâğıt olarak düzenlenir ve gönderilirse ve hatta kağıt olarak alınırsa özel usulsüzlük cezası uygulanacak.
E-fatura Detayları
- e-faturaya geçiş sürecinde aktivasyon ücreti, entegrasyon ücreti, mali mühür ücreti, fatura başı ödeme maliyetleri olabiliyor. Ancak birim başına fatura kesme maliyetleri düştüğünden, tüm bu geçiş maliyetleri kendini kısa zamanda amorti ediyor.
- e-ticaret yöntemiyle mal ve hizmet satışı yapan ve yılı gelir tablosundaki brüt satışı 5 milyon TL ve üzerinde olan mükellefler için e-fatura artık bir zorunluluk. Ayrıca vergi mükellefi olmayana düzenlenen faturaların toplam tutarı 10 bin TL’yi geçiyorsa da e-fatura uygulamasını kullanmak bir zorunluluk.
- Mali mühür bir kez satın alındığında 3 yıl boyunca kullanılabiliyor ve kurumsal imza olarak kabul ediliyor. Mali mühür yalnızca e-fatura aktivasyon sürecinde onaylama işlemi yaparken kullanılıyor. Daha sonra süreç otomatik olarak işliyor.
- Yanlış bilinenin aksine şahıs şirketleri de çok daha düşük mali mühür fiyatıyla e-fatura kullanabiliyorlar. E-fatura şirketinizin daha profesyonel bir imaj çizmesine yardımcı oluyor. E-fatura kargolama ve fatura basma gibi masrafları da ortadan kaldırıyor.
- E- faturada düzenleme tarihine ek olarak zaman saat ve dakika olarak gösterilirse faturanın kağıt çıktısı irsaliye olarak verilebiliyor. Ancak çıktı üzerine kaşe basılması ve “irsaliye yerine geçer” ifadesinin kullanılması gerekiyor.