Amazon Türkiye’de Nasıl Satış Yapılır?
Amazon Türkiye’de mağaza açabilmek için ücret ödemeye gerek yoktur. Çünkü ürün listeleme ücreti diğerlerinden farklı olarak Amazon Türkiye’de bulunmamaktadır. Önceden her kategoride satış yapmak da mümkün değildi çünkü ayakkabı, tekstil, beyaz eşya, mobilya kategorileri sonradan Amazon Türkiye’ye eklenmiştir. Öncesinde bu ürünleri kategorilere göndermek mümkündü ancak satışa açık hâlde değildi.
Amazon Türkiye’de ürün açmak ve ürünlerin satışını yapmak için en önemli nokta GTIN kodudur. Bunun için gereken 13 hanelik bir barkoddur. 12 haneli UPC kodlar kullanılmamalıdır çünkü bu 12 haneli kodlar yalnızca Kuzey Amerika’da geçerli durumdaki barkodlardır. 13 haneli olan GTIN kodu borsalar birliğinden temin edilebilir ya da ürünlerin ithal edildiği tedarikçilerden de elde edilebilir. Söz konusu barkod olmadığı takdirde ürünler satışa açılmayacaktır. Bir barkodun olması ve bu barkodun doğru bir barkod olması can alıcı noktalardan birisidir.
Hesap açmak için gerekli olan belgeler arasında ise kredi kartı bilgileri, firmaya ait kayıt bilgileri, telefon numarası, banka hesap bilgileri ile irtibatta olunacak şahsın bilgilerinin olması gerekiyor.
Amazon Türkiye Komisyon Oranları Nelerdir?
Kategoriler halledildikten ve ürün yayına alındıktan sonra satışı yapıp müşteriyi elde etmek mümkündür. Komisyon oranları elektronik kategorisinde %6 ancak diğer kategorilerde %10 olarak belirlenmiş durumdadır.
Amazon Türkiye’de Paranın Satıcıya Ulaşması
Amazon Türkiye’de satıcının satış yaptıktan sonra parası 14 gün içerisinde hesabına yatmaktadır. Amazon satış platformunun tüm dünyada öne çıktığı en önemli husus ürünün son müşteriye kadar ulaşmasıdır. Amazon’un bu noktada hem AGT hem de MNG ile yapmış olduğu anlaşmalar vardır. Teslimat opsiyonu olarak iki tip opsiyon sunmaktadırlar: standart teslimat ya da Express teslimat. Standart teslimatın bir kotası bulunuyor, şartlı gönderi gibi düşünülebilir. 100 TL’ye kadar olan siparişler için 4,90 TL ancak 100 TL’den fazla olan siparişler için kargo ücretsizdir. Elbette standart teslimatın süresi Express teslimata göre daha uzundur. Bu süre büyük şehirlerde iki üç iş gününü bulurken kırsal bölgelerde yedi günü bulabilir. Express teslimat opsiyonunda ise ürünün teslimatı bir iki gün içerisinde yapılmaktadır. Ancak bu belli bölgeler içinde geçerlidir. Express teslimat kırsal bölgelerde geçerli olan bir opsiyon değildir.
Amazon Türkiye platformunu yalnızca e-ticaret sitesi olarak ele almamak gerekir çünkü Amazon, günümüzde kendi ürünlerini bile üreten ve bu konuda oldukça profesyonel şekilde çalışan bir platformdur. Bugüne kadar e-ticaret atağına mesafeli duran kişiler hatta firmalar dahi Amazon’un ağırlığını ve ciddiyetini ortaya koyduğu bölgelerde e-ticarete giriş yapmaktan çekinmemişlerdir.
Amazon Türkiye’de Satış Yapmak Neden Avantajlıdır?
Amazon platformu, sadece büyük firmalara odaklanmamış ve esnafın da küçük kobilerin de e-ticarete açılabilmeleri için etkili bir altyapı hazırlamıştır. Yüksek kargo maliyetleri, operasyonel yük, yüksek komisyon oranları gibi karmaşık problemler tedarikçilerin ve esnafın yaşadığı en büyük problemlerdir. Amazon platformu ise özellikle bu problemlere odaklanan ve bunları çözmek için girişimde bulunan bir e-ticaret platformudur. Esasen doygun olan ekonomileri bozmuş ve yapıları değiştiren bir platform olmuştur.
Ülkemizdeki ekosistemi düşündüğümüzde Anadolu’da hâlâ var olan pek çok alışveriş merkezinin yanına yenileri de eklenmektedir. Ancak Amazon’un mağazalaşmayı online dünyaya taşıma hedefini odak noktası hâline getirdiğimizde karşımıza çıkan en iyi örnek, Amerika’da herhangi bir bölgede neredeyse çoğu evin en az iki üç Amazon kolisi ile tanışmış olduğu ancak bu kolilerin AVM’lerden gelmediğidir. Bu fiziksel mağazalar olmadan da dükkan sahibi olabilmenin bir yoludur.