Parlak fikirler ve girişimler daima bir ihtiyaçtan doğar. Türkiye’nin ilk online pazaryerleri arasında olan ÇiçekSepeti’nin doğuş öyküsü de böyle… Bir ihtiyaç ve parlak bir fikir… Yolculuğu 2001 yılında başlayan ÇiçekSepeti nasıl kuruldu? ÇiçekSepeti kurucusu kim? ÇiçekSepeti’nde mağaza nasıl açılır? İşte çiçek gibi bir yazı!
ÇiçekSepeti’nin kurucusu internet kullanımının cafe’lerden evlere girmeye yeni başladığı bir dönemde, 2001 yılında online alışveriş hakkında aklına parlak bir fikir gelen bir isim: Emre Aydın. İhtiyacı da oldukça basit ve romantik… Tek amacı İstanbul’dan başka bir şehre çiçek göndermek iken kendini işinin patronu ve Türkiye’de ilke imza atan bir girişimci olarak buluyor. CicekSepeti.com ilk başta Türkiye’nin her yerine dünyanın her yerinden aldığı çiçek siparişlerini teslim etmekle işe başlıyor. Kısa sürede kazandığı başarı için o dönemlerde Emre Aydın şunları söylüyor: “Google AdWords olmasaydı 20 dakikada bir çiçek gönderen bir şirketten 80 saniyede bir çiçek gönderen bir şirkete dönüşme başarısına ulaşamazdık.”
Emre Aydın, CicekSepeti.com'u kurarken internet teknolojisini ve bu işin yapılabilirliğini araştırıyor, web sitesi hazırlamayı öğreniyor ve sitesini de yine kendi tasarlıyor. 2007’ye kadar endüstri mühendisi olarak mesleğini yapmaya da devam eden Aydın, aynı süreçte CicekSepeti.com'u da yönetiyor. “İşe başlarken pazarlamaya ayıracak hiçbir bütçem olmamasına rağmen, beni harekete geçiren tek düşünce vardı” diyen Emre Aydın, “Çiçek siparişi müşteriler için anlık bir karardır ve bu kararı verirken arama motorları çok yardım eder. Bu yüzden Google’da doğal arama sonuçlarında yer almanın yanı sıra Sponsor Bağlantılar’da bulunmak da pazar payımızı arttırmamız için önem taşıyordu” diyor.
ÇiçekSepeti’nde neler satılıyor?
CicekSepeti.com bugün geldiği noktada yalnızca çiçek sipariş edilen bir online pazaryeri değil artık. Aksesuar, çocuk eşyaları, elektronik, ev ve yaşam ürünleri, giyim, kozmetik ve kişisel bakım, spor ürünleri ve süper market kategorilerinde dünyanın her yerinden satıcıları müşterileriyle buluşturuyor. Dileyen herkes belli şartları yerine getirerek CicekSepeti.com’da mağaza açabiliyor. E-ticaret ağının giderek genişlediği günümüzde kullanıcılara özel pek çok avantaj da sunan online pazaryerinde mağaza açmanın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- ÇiçekSepeti ile hazır bir müşteri kitlesine sahip olunuyor. Bu durum e-ticaret sitesi kurmaya kıyasla daha avantajlıdır.
- Mağazanın ÇiçekSepeti’nde görülmesi prestij sağlıyor. Müşteriler online pazaryerinin kampanya ve indirimlerinden yararlanabiliyor. Bu da e-ticaret girişimcisinin ayrıca bir avantaj sağlaması anlamına geliyor. Marka bilinirliği artıyor.
- Rakip analizi kolaylıkla yapılabiliyor çünkü online pazaryerleri rakip analizlerinin hızlı bir şekilde yapılabilmesine olanak tanıyor.
- Online pazaryerlerinin en önemli avantajlarından biri uygun fiyatla reklam yapılabilmesidir. Bu sayede daha fazla kişiye ulaşabiliyor.
ÇiçekSepeti’nde mağaza nasıl açılır?
ÇiçekSepeti’nde mağaza açmak için şirket kurmak gerekiyor. Ancak şirketin türü önem değil. Şahıs, limited veya anonim şirketi kurulabilir. Daha sonra mağaza açabilmek için online başvuru işlemleri tamamlanıyor. Ardından ÇiçekSepeti’nden bir e-mail geliyor ve bu e-mail’de sözleşme yer alıyor. ÇiçekSepeti bazı evraklar da talep ediyor. Bu evraklar şunlar:
Limited veya anonim şirketler için:
- Vergi Levhası (2018 ve sonrası tarihli olmalı)
- Şirket Kuruluş Ticaret Sicil Gazetesi
- İmza Sirküleri
- Ticaret Sicilinden Alınacak Güncel Faaliyet Belgesinin Aslı
- Bayi Bilgi Formu
- ÇiçekSepeti Sözleşmesi
Şahış şirketi için:
- Ortaklık Sözleşmesi
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (yalnızca ön yüz)
- Faaliyet Belgesi
- İmza Sirküleri
- Vergi Levhası (2018 ve sonrası tarihli olmalı)
- Bayi Bilgi Formu
- ÇiçekSepeti Sözleşmesi
ÇiçekSepeti 2024 Komisyon Oranları Nedir?
Aksesuar: Yüzde 11-25
Çocuk eşyaları: Yüzde 8-23
Elektronik: Yüzde 6-25
Ev ve yaşam: Yüzde 5-25
Giyim: Yüzde 17-20
Kozmetik ve kişisel bakım: Yüzde 5-17
Spor ürünleri: Yüzde 8-10
Süper market: Yüzde 12-15