E-Fatura uygulamasına dahil olmakla yükümlü mükelleflerin E-fatura başvuru işlemini yapması gerekmektedir. e-Fatura uygulamasına geçiş için ise önce entegrasyon başvurusu yapılmalıdır. Entegrasyon işleminin yapılabilmesinde ise farklı yöntemler tercih edilebilir.
Bu yöntemler üç çeşittir;
- efatura.gov.tr (GİB Portal) üzerinden ücretsiz entegrasyon
- Şirketin bilgi-işlem alt yapısının maliye ile entegrasyonu
- Özel entegratör aracılığı ile başvuru ve entegrasyon
Bu yöntemlerden hangi birisini tercih etmeniz gerektiği, şirketinizin alt yapısına göre belirlenmelidir.
Genel olarak özetlersek;
- Şirketin bilgi-işlem alt yapısının yetersiz olması durumunda "GİB Portal" olarak tanımadığımızda; e-Fatura.gov.tr adresi üzerinden entegrasyon yapılmaktadır.
- Şirketin alt yapısının yeterli olması durumunda ise; bilgi-işlem alt yapısının başkanlığın sistemi ile entegrasyonu doğrudan sağlanabilir.
- Özel entegratörler ise; şirketin alt yapısının yeterli ya da yetersiz olması durumunda da tercih edilebilecek yöntemdir. Bu yöntem özel aracı şirketin araya girmesi ile gerçekleşir ve pek çok açıdan avantajları vardır. (Mesela; daha düşük maliyet, daha az iş gücü, daha hızlı işlem gibi)
Sonuç olarak; e-fatura başvuru için bu entegrasyon yöntemlerinden birisinde karar kılmalısınız. Bu sayede, başvuru sürecinin nasıl ilerleteceğini öğrenebilirsiniz.
E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?
Tercih ettiğiniz entegrasyon başvuru yöntemine göre, hangi adımları atacağınız değişkenlik göstermektedir. Temel olarak GİB üzerinden ve özel entegratör üzerinden başvuru yapılabilmektedir.
GİB üzerinden başvuru aşamaları için uygulanacak adımlar genel olarak aşağıdaki gibi özetlenebilir;
GİB üzerinden başvuru için;
- GİB üzerinden başvuru için e-fatura.gov.tr adresine giriş yaparak, "başvuru" butonuna tıklamalısınız ve karşınıza çıkan formu doldurarak, ön başvuruyu yapmalısınız.
- Mali mühür edinmelisiniz. Bunun için http://mm.kamusm.gov.tr web adresini kullanmalısınız.
- Mali mühür edindikten sonra GİB Portal üzerinden entegrasyon yapabilir, sisteme dahil olabilirsiniz.
Bu üç adım neticesinde e-fatura başvuru sürecini tamamlamış olursunuz ve sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz.
GİB E-Fatura
- Herhangi bir şekilde donanım maliyeti gerektirmez.
- Donanım gerektirmediği gibi gereksiz yazılım maliyetinden de kurtulmuş olursunuz.
- Donanım, yazılım maliyeti olmadığı gibi, bu alt yapının işleyişini sağlayacak iş gücüne de ihtiyaç duymayacağınız için herhangi bir şekilde ekstradan personel ve iş gücü maliyetinden de kurtulmuş olacaksınız.
- Başvuru aşamasında mali mühür temin etmenize gerek yoktur.
- TS-ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi ve TS-ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi belgesi almanıza gerek yoktur.
- Felaket Kurtarma Merkezine de gerek yoktur.