E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?
Dijital dönüşüm hayatımızın her alanında hem farklılıklar hem de kolaylıklar getirdi. Özellikle hata payı ve risk oranı yüksek olan muhasebe alanında yaşanan dijital dönüşümün sağladığı katkılar göz ardı edilemez. E- fatura ve e-arşiv gibi uygulamalarla muhasebe alanı pratiklik kazanan alanlardan biri haline geldi. Peki, e-fatura ile e-arşiv arasındaki farklar nelerdir? E fatura nedir? E- arşiv nedir? Merak ediyorsanız, yazımızı mutlaka okuyun!
Teknolojinin gelişmesi beraberinde dijital dönüşümü getirdi. Bu dönüşümle yepyeni kavramlar da hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Özellikle finans sektöründe ve muhasebe mesleğinde e-fatura ve e-arşiv gibi kavramlar bugün en çok konuşulan kavramlar. Üstelik bu alanda getirilen bazı yasal zorunluluklar da var.
E-fatura Nedir?
Elektronik fatura mükellefi olan işletmeler arasında yine elektronik ortamda hazırlanan ve gönderilen faturalara e-fatura deniyor. E-fatura ile kağıt çıktısı alınması gerekmiyor. E-fatura Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunucuları ile gönderilip alınıyor.
E-arşiv nedir?
E-fatura mükellefi olmayan işletmelerle kişilere elektronik ortamda fatura gönderilmesine ve saklanmasına imkan tanıyan uygulamaya e-arşiv deniyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’na yalnızca arşivlenen e-arşiv faturalarının raporlaması yapılıyor. Burada önemli bir nokta var: E-fatura kullanan tüm mükelleflerin e-arşiv de kullanma zorunluluğu oluyor.
E-Fatura ile e-arşiv arasındaki farklar nelerdir?
E-fatura ile e-arşiv arasında bazı farklar var. Bu farkları şöyle maddeleyebiliriz:
- E-fatura yalnızca kurumlar arasında faturalama imkanı sağlıyor.
- E-faturada tüm faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nca bir ön kontrolden geçiyor.
- E-fatura yalnızca e-fatura sistemine kayıtlı taraflar arasında gönderilip alınabiliyor.
- 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen firmalar için e-fatura zorunlu. E-faturaya geçme zorunluluğu olmayan işletmeler, kendi talepleriyle e-fatura sistemine başvuru yapabiliyorlar.
- E-arşiv faturası, e-fatura sistemine kayıtlı olmayan işletmeler ve son kullanıcılara gönderilen elektronik faturalardır. Bu faturalar, GİB e-Arşiv portal veya firmaların bilişim sistemlerine entegre e-arşiv uygulaması aracılığıyla gönderilip saklanıyor..
- E-arşiv uygulamasını kullanabilmek için e-fatura sistemine dahil olmak şart.
- Dileyen her şirket e-fatura sistemine dahil olmak şartıyla, e-arşiv uygulamasına geçebiliyor.
2022 e- arşiv zorunluluğu
1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle işletmeler için e-fatura sistemine geçmek zorunlu hale geldi. E-fatura sistemine geçtikten sonra e- arşive de eş zamanlı olarak kayıt olunması yine şirketler için zorunlu bir zorunluluk oldu. E-ticaret yapan ya da internet ortamında reklamcılık ve ilan gibi hizmetler veren kişilerin ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içerisinde e-arşiv faturaya geçiş yapmaları bekleniyor. E-arşiv ve fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler tarafından vergi mükellefi olmayanlara düzenlenecek olan faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 bin TL’yi aşması durumunda ve vergi mükelleflerine düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi aşması halinde, faturalarını e-Arşiv Fatura olarak GİB Portal üzerinden düzenlemeleri yine yasal bir zorunluluk.
2022 e-faturaya geçiş şartları nelerdir?
10 milyon TL’den 5 milyon TL’ye düşürülen ciro limiti değişikliği dışında e-fatura uygulamasında birkaç yeniliğe daha gidildi. 1 Temmuz 2022 tarihi itibariyle uygulanması zorunlu olan e-fatura uygulama maddeleri ise şunlar:
- E-ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracıları, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-faturaya geçiş yapmak zorunda.
- Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşanlar, işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-faturaya geçmek zorunda.
- 3065 sayılı KDV Kanununun 11’inci maddesine göre ihracat işlemlerinde e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler, mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında fatura düzenleyecek olanlar e-fatura oluşturmak zorundalar.
- e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu sebebiyle e-faturaya geçmek zorunda olan mükellefler, e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğunun başladığı tarih itibariyle e-faturaya geçiş yapmak zorunda.