E-İhracat Devlet Teşvikleri
E-ticaret tüm dünyada trend olarak yükselen iş modellerinden biri. Dijitalleşmenin yanında pandemi sürecinin e-ticaret payının büyümesinde oldukça büyük etkisi oldu. Elektronik ticaret faaliyetleri özellikle ihracat faaliyetleri yürüten şirketler için de faydalı oluyor. E-ihracat için devletin çeşitli teşvikleri var. E-ihracat teşvik türleri neler? İhracatta devlet desteğinden nasıl yararlanır? Hangi alanlarda e-ihracat desteği veriliyor? Bu soruların cevaplarını merak edenler yazımızda bulabilir.
İş kurmak, işi sürdürmek ve tabi büyütmek için belli bir sermayenizin olması şart. Sermayesi olmayanlar ya da yeterli sermayesi olmayanlar için de devlet en büyük yardımcılardan biri oluyor. Özellikle e-ihracat alanında devlet teşvikleri son dönemde popülaritesini artırmış durumda. İhracat hazırlıkları, markalaşma ve pazarlama faaliyetleri adına üç ayrı seviyede verilen devlet desteğinden, şirketini yurtdışında kurmak isteyenler de faydalanabiliyor. E-ihracat devlet destekleri Ticaret Bakanlığı, KOSGEB ve EximBank’tan alınabiliyor. Ticaret Bakanlığı tarafından verilen teşvikler için yine Ticaret Bakanlığı’na veya İhracatçı Birliklerine başvuru yapılması gerekiyor.
E-İhracat Devlet Teşvik Türleri
Ticaret Bakanlığı, ülkeyi kalkındıracak ve aynı zamanda işini büyütecek girişimcilerin ve iş insanlarının yanında olmaya devam ediyor. Bu kapsamda bakanlığın sunduğu teşvik türleri var. Devlet tarafından teşvik verilen alanlar ise şunlar:
Şirket satın alma desteği: Ticaret Bakanlığının ön onayı yüzde 75 oranında şirket satin alma desteği veriliyor. Birim desteği: Yurt dışına yönelik faaliyetler için Yüzde 40 ila 50 oranında şirket bünyesinde kurulan birimlerin vergi, harç, kira ve komisyon giderlerine yönelik destek veriliyor.
Marka tescil ve koruma desteği: Yurt içinde tescilli markaların global pazarlarda da tescillenmesi ve markanın korunabilmesi adına devlet destek veriyor. Seyahat desteği: Firmadan 2 kişinin, 20 günlük ve 3 ülkeye yapacakları yurt dışı piyasa araştırması seyahatleri için devlet yüzde 70 oranında ulaşım ve konaklama desteği veriyor.
Rapor desteği: Pazar araştırması, veri izleme ve değerlendirme faaliyetleri, mali ve hukuki analizlerin Ticaret Bakanlığı'nın belirlediği kurumlara yaptırılması adına, 2 yıl süreyle yüzde 60 oranında verilen destek.
Belge desteği: yüzde 50 oranında verilen bu destek çevre, sağlık ve kalite gibi konuları kapsıyor.
Reklam ve tanıtım desteği: Reklam ve pazarlama maliyetleri için devlet yüzde 60 oranında şirket ve markaların destekçisi oluyor.
Fuar desteği: Yurt dışında düzenlenen fuarlar için de devlet yüzde 50 oranında destek sağlıyor.
Dijital faaliyetler için destek: Ticari faaliyetlerde teknolojik imkanlardan faydalanılması için verilen destek türüdür. 1 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe giren “Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar” ile Ticaret Bakanlığı onayladığı e-ticaret sitelerinin üyeliklerine ilişkin giderlerini, site başına yıllık 9.590 TL’ye kadar destekliyor.
E-ihracat Devlet Teşviği Hangi Alanlarda Verilir?
1) Marka tescili ve pazara giriş seyahat masrafları,
2) Yurt dışında ofis, mağaza, depo veya showroom açılması,
3) Yurt dışında tanıtım ve pazarlama faaliyetleri,
4) Geleneksel medya kanallarında verilen yerel dilde ilanlar,
5) Yurt dışına tanıtım amaçlı gönderilen promosyon malzemeleri,
6) Yurt içi ve yurt dışı fuar katılım giderleri,
7) Yurt dışında e-İhracat için tasarlanan yerelleştirilmiş web sitelerinin dijital reklam maliyetleri
E-İhracat Devlet Teşviki Şartları
E-ihracat devlet desteğinden yararlanmanın şartları var elbette. Bu şartları şöyle sıralayabiliriz: İlk şart şahıs şirketi olmamak. Bunun yanı sıra e-ihracat faaliyetleri için kullanılan internet sitesinin faaliyetin yürütüldüğü ülkenin diline göre lokalizasyonunun ya da yerelleştirilmesinin yapılması, e-ihracata konu olarak ürünün Türkiye’de üretilmiş olması devlet teşviklerinden yararlanmanın diğer önemli şartları.
Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler Ticaret Bakanlığı’nın resmi web sitesinden her türlü bilgiyi edinebilir.