e-imza Başvurusu Nasıl Yapılır?
Profesyonel yaşamda olduğu kadar gündelik evrak işlerinde de kullandığımız ıslak imza, online belgelerde e-imza olarak kullanılıyor. e-imza Nedir, e-imzanın sahip olduğu özellikler nelerdir, e-imza nerelerde kullanılır gibi sorular bu yeni kişisel onaylama işareti hakkında ilk akla gelenler arasında yer alıyor. Elektronik imza sahibi olmak isteyenler ise e-imza başvurusu nasıl yapılır, e-imza nereden alınır sorularının yanıtlarını arıyor.
Önceki yıllarda zarf içinde günlerce imza süreçleri için beklenen prosedürler, e-imza ile hız kazandı. Eğer imzalanması gereken evrakınız varsa e-imzadan önce bunun bir çıktısını alıp, imzalayıp tekrar zarfla postalamanız gerekirdi. Islak imza güvencesi online dünyada yerini e-imzaya bıraktı. Güvenilir elektronik imza kavramının kısa adı olan e-imza hakkında tüm merak edilenleri sizler için araştırdık.
e-imza Nedir?
5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu’na göre e-imza, başka bir elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan eklenti veri olarak ifade edilir. Bu veri elektronik imza, güvenilir elektronik imza, e-imza olarak belirtilir.
e-imzanın Sahip Olduğu Özellikler Nelerdir?
Elektronik imza, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahiptir. e- imza kullanılan bir belgede yapılan son değişikliklerin imza tarafından onaylanmış ve güvenli olduğu resmi olarak ifade edilmiş olur. e-imza kullanan kişi, elektronik ortamda yaptığı işlemlerde kimlik bilgilerinin doğru olduğunu belirtmiş olur. Kişiler adına oluşturulabilen e-imza kurum adına oluşturulamaz.
e-imza Nerelerde Kullanılır?
Elektronik ortam evraklarına iliştirilen bir veri olan e-imza; e-devlet uygulamalarında, MERSİS kapsamındaki ticari sicil işlemlerinde, kurumlar arası iletişimde, banka talimatlarında, KEP sisteminde, kamu projelerinde (UYAP, TÜBİTAK, Bakanlıklar), elektronik arşiv imzalanmasında ve tüm ıslak imza gerektiren uygulamalarda kullanılabilir.
e-imza Başvurusu Nereye Yapılır?
e-imza kullanmak için gerekli olan sertifika BTK tarafından yetkilendirilmiş Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarının yanı sıra Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), TÜBİTAK Kamu Sertifikasyon Merkezi (KM), E-imzaTR ve e-Tugra tarafından düzenlenebilir.
e-imza Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yukarıda belirttiğimiz yetkili hizmet sağlayıcı noktalarının online sitelerinde yer alan online başvuru formunu doldurmak e-imza almak için ilk adımdır. Ardından sitelerde ücretleri ile belirtilen 1-2-3 yıllık e-imza paketlerinden biri tercih edilir. Sonrasında kimlik kontrolü ve kurulum işlemleri seçeneği tamamlanır. Son olarak paketin ödemesi gerçekleştirilir. Tüm bu aşamaların ardından e-imzanız kurye ile adresinize gönderilir.
- PTT 2014 yılından beri ülke genelinde e-imza satışı gerçekleştirmektedir. Kişiler kimlik, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve TC kimlik numarası bulunan resmi belgeleri ve PTT merkezlerinde bulabilecekleri e-imza başvuru formu ile PTT’ye şahsen başvuru yapabilmektedirler.
- TÜBİTAK KM başbakanlık genelgesi gereği sadece kamu çalışanlarına e-imza sertifikası düzenleyebilir. Sertifika sürecinin tamamı online olarak ya da kuruma posta ile gerekli evrakları gönderilerek sürdürülebilir.
- e-imzaTR2014 yılından beri BTK tarafından yetkilendirilerek e-imza satışı yapmaktadır. e-imzaTR şubelerinden ya da e-imzaTR resmi sitesi üzerinden gerekli belgeler ile e-imza başvurusu gerçekleştirilebilir.
- e-Tugra 2006 yılından bu güne e-imza satışında yetkilidir. e-Tugra şubelerinden ya da e-Tugra resmi sitesi üzerinden gerekli belgeler ile e-imza başvurusu gerçekleştirilebilir.