E-ticaret altyapısı; internet üzerinden bir mağaza açmayı, mağazaya ait ürünlerin sergilenmesini ve de ödeme alıp satış yapmayı sağlayabilen sistemlere denmektedir. Firmalar ya da girişimciler kendilerine ait bir e-ticaret işletmesi kurmak isterlerse e-ticaret altyapısı almaları zorunlu bir hâle gelecektir.
Halihazırdaki bir işletmeyi dijitalde büyütmek isteyen ya da e-ticaret dünyasına atılmak isteyen ancak bunu hangi e-ticaret altyapısını kullanarak yapacağını bilmeyen girişimciler için biz de bu içeriğimizde e-ticaret altyapılarının karşılaştırmasını yapacağız. İşletmelere kendileri için en yararlı, en kullanışlı e-ticaret altyapısının hangisi olacağına dair karar vermeleri için yardımcı olacağız.
E-Ticaret Altyapıları Nelerdir?
E-ticaret altyapıları ücretlendirmelerine ve kullanımlarına göre farklı sistemlere ayrılmaktadır:
1- Açık kaynak olan e-ticaret altyapıları
Firmaların hangi e-ticaret altyapısını tercih edecekleri işletmeye, ürünlere ve de e-ticaretteki planlara göre değişiklik gösterebilir. E-ticaret paketlerinden hazır olanları daha pratik ve hızlı bir kullanım sunarlar. Açık kaynaklı olan e-ticaret sistemleri ise gelişmiş ve profesyonel bir altyapı sunmaktadır. E-ticarete başlamadan evvel hangi e-ticaret altyapısının kullanılacağına dair iyi bir araştırma yapılmalı ve firmaların kendilerine en uygun olan sisteme karar vermeleri çok önemlidir. Çünkü bu sistem bir bakıma işletmenin mağazası olacaktır. E-ticaret operasyonları boyunca büyük bir rol oynayacaktır.
Açık kaynak kodlu olan altyapılar ücretsiz şekilde firmaların kullanabileceği e-ticaret altyapılarıdır. Bunların kod erişimi açıktır ve firmaların domainine ücretsiz şekilde yüklenirler. Kod erişiminin açık olması demek aynı zamanda geliştirmelere de açık olması anlamına gelmektedir. Açık kaynak olan altyapılar kullanılarak e-ticaret mağazasında firmalar istedikleri bütün değişiklikleri yapabilirler. Bundan dolayı da küçük ölçekli olan işletmelerden binlerce ürünü olan mağazalara yönelik optimize edilebilmektedirler. Bu sistemlere yönelik hazırlanan temaları internet üzerinden uygun fiyatları pek çok seçenekle bulmak mümkündür, belirli temalar ile sınırlandırılmaz.
Ancak tüm bunlarla beraber açık kaynak kodlu olan sistemlerin kullanıcı dostu olduklarını da söyleyemeyiz. Bunların yönetici panelleri genellikle karışıktır. Tema ayarlarını yapabilmek için basit düzeyde kod bilgisi gerekebilir. Bundan dolayı e-ticarete başlayanlar için zorlayıcı olabilir. Bir diğer dezavantajı da maliyetidir. E-ticaret sitesinin kurulumu için profesyonel anlamda bir desteğe ihtiyaç duyulabilir. Bu da genel olarak yüksek maliyetler çıkarmaktadır. Ayrıca bütün bu sistemlerin kurulumu en az 1 hafta kadar sürmektedir.
Açık kaynak kodlu olan e-ticaret altyapılarının geriye kalan dezavantajları şu şekildedir:
Sunucu, domain, tema yükleme gibi teknik işlemlerin halledilmesi gerekir.
Kurulum bittikten sonra da sürekli olarak ilgilenilmeli ve düzenlenmelidir.
Açık kaynak kodlu paketlerde müşteri desteği yoktur.
Ödeme işlemleri için sanalPOS sağlayıcılarından birisi ile anlaşılmalıdır.
2- Hazır olan e-ticaret paketleri
Hazır olan e-ticaret paketi de bir e-ticaret altyapısını belli bir süre karşılığında altyapı sağlayıcılarından kiralamakla kullanılan bir sistemdir. Hazır olan e-ticaret paketleri firmalara sunucu, tema, domain ve ödeme sistemi gibi pek çok teknik gereksinimleri hazır şekilde sunar. Hazır olan e-ticaret paketleri oldukça basit ve pratik bir kullanıma sahiplerdir. Hazır e-ticaret paketlerinin kullanımı ile oldukça hızlı bir şekilde e-ticaret sitesi kurmak mümkün hâle gelir. Ayrıca hazır paket hizmetini sunan firmalar bununla birlikte müşteri desteği de sağladıklarından dolayı sorunlara hızlı bir şekilde çözüm bulmak mümkündür.
Ancak hazır olan e-ticaret paketlerinin avantajları ile beraber dezavantajları da bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Yalnızca hizmet sağlayıcısı olan firmanın sunmuş olduğu temalar kullanılabilir.
Hazır paketlerin kod erişimleri sınırlı olduğundan dolayı istenilen değişiklikler yapılamaz.
Hazır olan paketlerde e-ticaret altyapısı paketi alan firmaya ait olmaz.
Eğer ürün çeşidi az sayıda ise hazır e-ticaret paketleri yeterli olacaktır. Ancak fazla ürün çeşidine ve ürün kategorisine sahip olan firmalar için hazır altyapılar yeterli olmayabilir.