.png)
E-ticaret dünyasında yeni bir ürün geliştirme işlemi; yeni ürünlerin piyasaya sürülmesi, rekabet yarışında ön plana çıkmak ile pazar hakimiyetini sağlamak adına gerekli çalışmalardan birisidir. Farklı ürün gamı oluşturmak, farklı sorunların çözümü için alternatif üretmek, farklı hedef kitleye ulaşmak adına da bu çalışmalar yapılmaktadır. Bu içeriğimizde ürün geliştirme süreci içinde dikkat edilmesi gereken noktaları ele alacağız.
Ürün Geliştirme Ne Demektir?
Ürün geliştirme, yeni ürün fikrinin ortaya çıkmasıyla başlayan ve de bu ürünün tüketiciye ulaştırılma süreci boyunca yapılan çalışmaları kapsayan süreçtir. Fikrin ortaya çıkışı, prototipin hazırlanması, Ar-Ge (Araştırma ve Geliştirme) süreci, üretim aşaması, izlenimlerin alınması, prototipin geliştirilmesi ve geri bildirimler doğrultusunda geliştirme çalışmalarının yapılmasının ardından üretime geçilmesi bu sürece dahildir. Ürünün üretim aşaması ile birlikte ürünün nasıl pazarlanacağı, ürünün fiyatlandırmasının nasıl olacağı ürün geliştirme süreci parçalarındandır.
Ürün Geliştirme Niçin Önemlidir?
Firmalar; özellikle rekabet yarışında ön plana çıkmak, pazar paylarını artırmak, yeni ve doğru hedef kitlelere ulaşıp mevcut kitleyi büyütmek, teknolojik açıdan bulundukları konumu göstermek, sektörlerinde öncü olmak, tüketicilerin belirli sorunlarını çözmek adına ürün geliştirme üzerinde çalışmaktadırlar.
Yeni ürün ya da yeni fikir ile ortaya çıkmak, bunu da hayata geçirmek markanın değerini artırabileceği gibi pazar içinde de firmaya avantajlar sağlar. Yenilikçi ürünlerle birlikte tüketicilerin yaşadığı sorunlara dair çözümlerin üretilmesi daha çok kişiye ulaşılmasını sağlar. Bu da markanın bilinirliğini artırır.
Ürün geliştirme süreci bir Ar-Ge süreci gerektirir. Bunun için bu araştırma süreci içinde pazardaki boşluklar fark edilebilir. Kullanıcılardan gelen dönütler doğrultusunda ürünün üretimi daha iyi şekilde sağlanabilir. İşlevsellik açısından daha kullanışlı bir ürün geliştirilebilir. Kendi isimleri ile ürün geliştiren firmaların markalaşma süreçlerinde bu hamle onların bir adım önde olmasını sağlar.
Ürün Geliştirme İpuçları
Müşterilerin Geri Bildirimleri Dikkate Alınmalıdır
Mevcut ürünlerin daha iyi varyantlarının yapılması isteniyorsa müşterilerin ürünler ile ilgili yapmış oldukları geri dönütler önemle takip edilmelidir. Kullanıcıların deneyimini anlamak adına tüketicilerin üründe nasıl sorunlar gördüklerini incelemek gerekir. Bununla birlikte tüketicilerin üründen memnun kalmış oldukları yönleri de dikkate alınarak yeni üründe bu özellikleri öne çıkarmak gerekir.
Rakiplerin Ürün Yorumları Takip Edilmelidir
Firmalar, kendi müşterileri dışında rakip firmaların ürünlerine dair tüketicilerin yapmış oldukları geri dönütleri de takip etmelilerdir. Ürün geliştirme süreci içinde rekabet yarışında ön plana çıkmak ve de rakiplerin yapmadıklarını yapmak gibi işlemler de olduğundan dolayı bu hamleyi uygulamak önemlidir. Rakip ürünlerin ne yönde eksiklikleri olduğunu, tüketicilerin hangi noktalarda şikayetçi olduklarını ve tüketicilerin beğendiği yönleri ele almak gerekir.
Ar-Ge Bütçesi Oluşturulmalıdır
E-ticaret dünyasında yeni bir ürün geliştirme sürecine ilişkin olarak bütçenin ayrılması gerekmektedir. Bir firma kendi ürünlerini üretip geliştirmek istiyorsa Ar-Ge çalışmalarını ele almak gerekir.
Ar-Ge bölümü, içerikte daha önce de belirtildiği gibi ön araştırma ve geri bildirim analizinin yanında tüketicilerin var olan sorunlarını çözecek çalışmaları kapsar. Ürünün maliyetini düşürmeye yönelik teknolojiler araştırılır. Ürünün kalitesini artırmaya yönelik planlar yapılır.
Prototipler İşlevsel Olmalıdır
Ürüne son şekli verilmeden evvel işlevsel prototipin oluşturulmasıyla işe başlanmalıdır. Bu prototip ürünle ilgili pek çok detayın görülmesini sağlar. Üretim sürecinin ne kadarlık bir sürede tamamlanacağını ve maliyetlerin ne şekilde olacağını görmeye yardımcı olur.
Prototip Kullanıcıların Testine Sunulmalıdır
Prototiplerin performansını görmek ve tüketicilerin ürüne dair yaklaşımı ile onların kullanıcı deneyimlerini analiz edebilmek için prototiplerin kullanıcı testine sunulması gerekir. Ürünün çevrenizdeki kişiler tarafından test edilmesi istenebilir.
Eleştirilere Hazırlıklı Olunmalıdır
Ürünün gelişim sürecinde gelebilecek eleştirilere de hazırlık olmak gerekir. Özellikle de prototip testlerinin yapılması aşamasında tüketicilerden pek çok geri bildirim alınabilir. Bunlar içinde olumlu yorumlar olabileceği gibi olumsuz yorumlar da olabilir. Bunların dikkate değer olanları ürün geliştirmede iyi bir rehber olur.