Endüstri 4.0 ve Muhasebe Denetimi İlişkisi
Nesnelerin interneti (IoT), internetin sunduğu hizmetler ve siber-fiziksel sistemler olmak üzere üç aşamadan oluşan bir sistemler kümesi olan endüstri 4.0, bugün pek çok sektörde ve meslekte değişimleri beraberinde getiriyor. Muhasebe de bu açıdan değişim yaşanan önemli alanlardan biri. Endüstri 4.0 ve muhasebe denetimi ilişkisi, endüstri 4.0 nedir ve muhasebenin dijital dönüşümü hakkındaki detayları sizin için derledik.
Günümüzün ticari faaliyetlerinde rekabet üstünlüğü sağlamak için dijitalleşme artık her sektör ve her meslek grubu için kaçınılmaz bir sonuç. Endüstri 4.0 ile değişen faaliyetlerin muhasebe mesleğine etkileri de önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor. Geleneksel muhasebeci tanımı yerini giderek “finansal veri bilimcisi” kavramına doğru bırakıyor. Durum böyleyken günümüzde online muhasebe sisteminin ne gibi avantajlar sunduğunu bilmek ve bu yönde adımlar atmakta fayda var.
Muhasebenin Dijital Dönüşümü: E-muhasebe
Geleneksel olarak kağıt üzerinde yapılan tüm muhasebe işlemlerinin, elektronik ortamda yapılmasına e-muhasebe deniyor. E-muhasebenin öne çıkan başlıkları ise şöyle: E-fatura, e-arşiv,-e-irsaliye, e-defter… E-fatura sayesinde faturalar dijitalleşiyor, bu da şirketler için ciddi bir maliyet tasarrufu demek oluyor. E-arşiv ise elektronik faturaların kısa mesaj veya elektronik posta ile müşterilere kolayca aktarılmasını sağlıyor ki bu sayede de hem maliyetten hem de zamandan ciddi anlamda tasarruf sağlamak mümkün oluyor. E-defter ise defteri kebirin Gelir İdaresi Başkanlığı’na kolaylıkla gönderilmesini sağlıyor. Son olarak e-irsaliye ile tüm irsaliye işlemleri dijital ortama taşınabiliyor. İşte bunları bize sağlayan da Endüstri 4.0 oluyor.
Endüstri 4.0’ın Prensipleri
- Karşılıklı çalışabilirlik: Siber fiziksel sistemlerin yeteneğiyle nesnelerin interneti ve hizmetlerin interneti üzerinden insanların ve sistemlerin birbirleriyle iletişim kurmasını içeriyor.
- Sanallaştırma: Bu yapı, akıllı fabrikaların sanal bir kopyası. Sistem, sensör verilerinin sanal tesis ve simülasyon modelleriyle bağlanmasıyla oluşuyor.
- Özerk yönetim: Siber-Fiziksel sistemlerin akıllı fabrikalar içinde kendi kararlarını kendi verme yeteneği.
- Gerçek-zamanlı yeteneği: Verileri toplama ve analiz etme yeteneği.
- Hizmet oryantasyonu: Hizmetlerin interneti üzerinden siber-fiziksel sistemler, insanlar ve akıllı fabrika servisleri sunuluyor.
- Modülerlik: Bireysel modüllerin değişen gereklilikleri için akıllı fabrikalara esnek adaptasyon sistemi sağlıyor.
Online muhasebe ile nasıl tasarruf sağlanır?
Bugün birçok online muhasebe programı var. Bu programlardan birini kullanmak finansal işlemlerde hem zaman hem de maliyetten ciddi orandan tasarruf elde edilmesini sağlıyor. Yalnızca online bir muhasebe programı kullanarak, gerçekleştirilecek işlemler için harcanacak zamandan neredeyse yüzde 80 tasarruf sağlanması mümkün hale geliyor.
E-fatura, e-arşiv,-e-irsaliye, e-defter online muhasebenin kolaylık sağlayan unsurları… E-fatura ile özellikle kağıttan tasarruf edilirken e-arşiv ile elektronik faturalar müşterilere dijital kanallarla çok daha kolay bir şekilde aktarılabiliyor. E-defter, defteri kebirin Gelir İdaresi Başkanlığı’na kolaylıkla gönderilmesini sağlıyor. E-irsaliye de yine tüm irsaliye işlemlerini dijital ortama taşıyor.
Dijital Dönüşüm Teknolojileri
Dijital dönüşüm teknolojileri denildiğinde aşağıdaki başlıklar öne çıkıyor:
- Yapay zeka
- Büyük veri
- IoT (Nesnelerin interneti)
- Dijital medya
- Mobil uygulamalar
- Bulut bilişim
- Artırılmış gerçeklik
Dijital Dönümün Faydaları
Günümüz dünyasında sürdürülebilir başarıyı yakalamak için dijital dönüşüme ayak uydurmak zorunlu hale geliyor. Üstelik dijital dönüşüm başarının yanında pek çok faydayı da beraberinde getiriyor. Dijital dönüşümün muhasebeden bağımsız olarak tüm alanlar için faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Karlılık artıyor.
- Kağıt, baskı, posta ve arşivleme maliyetleri ortadan kalkıyor.,
- İş yükü büyük oranda azalıyor,
- Verimlilik artıyor,
- Zamandan ve maliyetten ciddi oranda tasarruf edilebiliyor,
- Evrakın kaybolma riski minimize ediliyor,
- Belgeler kolay bir şekilde arşivleniyor. Bu da aranan belgenin çok daha rahat bulunabilmesi anlamına geliyor,
- Hata oranı azalıyor,
- Doğaya katkı sağlanıyor.
İlgili İçerik: Web 4.0 Nedir? Ne Anlama Gelir? Özellikleri Nelerdir?