Gelir belgesi nedir; gelir durumunu gösteren belgeye gelir belgesi denir. Bu belge aynı zamanda aile gelir belgesi olarak tanımlanır. Gelir belgesi genellikle kişiye özel bir belgedir. Üzerinde, belgenin sahibi olan kişiye ait ayrıntılı bilgiler yer alır.Eğer herhangi bir nedenden dolayı kazancı kesintiye uğruyorsa, bu kesinti ile ilgili ayrıntılar da yine belge üzerinde belirtilebilmektedir.
Gelir belgesi özellikle de parasal konuların ön plana çıktığı resmi işlemlerde talep edilmektedir. Örneğin kredi talep edilirken istenilen belgelerden birisi de gelir belgesi olmaktadır. Bunun dışında birçok farklı alanda da yine bu belge talep edilebilmektedir.
Gelir Belgesi Nereden Alınır?
Kişinin mevcut çalışma durumuna göre gelir belgesini nereden, nasıl alacağı farklılık göstermektedir.
Buna göre;
- SGK çalışanları, gelir belgesini çalıştıkları kurumdan alabiliyorlar.
- Kredi veya kredi kartı başvurusu yapacakların maaş bordroları “gelir belgesi” niteliğindedir. Dolayısıyla da bu kişilerin tek yapması gereken şey maaş bordrosunu e-devlet üzerinden çıkartmaktır. e-Devlet sisteminin kullanımı çok basittir. İlgili kısımdan maaş bordrosu görüntülenebilir ve yazdırılabilir.
- Emekliler ve kamu çalışanları (memurlar) aynı şekilde e-devlet üzerinden “e-bordro” ekranından çıkartacakları maaş bordrosunu “gelir belgesi” niteliğinde kullanabilmeleri mümkündür.
- Serbest meslek çalışanları için Bağkur’a bağlı ise "vergi levhası" gelir belgesidir.
Sonuç itibariyle kişinin mevcut çalışma durumuna göre gelir belgesi nereden alınır sorusunun cevabı değişkenlik göstermektedir ancak genel itibariyle ise internetten alınabiliyor olduğunu söyleyebiliyoruz. Tabii ki e-devlet sistemi üzerinden.
Gelir Belgesi Nasıl Alınır?
Gelir belgesi nasıl alınır aslında bu çok basit bir işlemdir. Yazımızda daha önce belirttiğimiz gibi mevcut çalışma durumuna göre gelir belgesinin nereden edinileceği değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla da, belgenin nasıl alındığına dair işlem adımları da nereden alınacağına göre değişmektedir.
e-Devlet üzerinden gelir belgesi almak için:
- e-Devlet şifresi edinin. (PTT’ye bizzat gidip 3 TL’ye alabiliyorsunuz)
- Edindiğiniz şifre ile e-Devlet web sitesine ya da mobil uygulamasına giriş yapın.
- Arama kutucuğuna “Maliye Bakanlığı” yazıp, aratma yapın ve çıkan sonuca tıklayın.
- Karşınıza çıkan işlem ekranından maaş bordrosu seçeneğine gelerek, bodroyu yazdırarak gelir belgesi elde edebilirsiniz.
Çalışılan kurumdan gelir belgesi almak için SGK’ya bizzat giderek talep etmelisiniz.
Gelir Testi Nasıl Yapılır?
Gelir testi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından yapılmaktadır.
Gelir testi nasıl yapılır?
- İkamet edilen ilçe sınırlarında bulunan ilgili kaymakamlığa gidilir.
- Kaymakamlık binasında bulunan "Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma" birimine danışılarak, gelir testi başvurusu yapabilmek için gerekli olan gelir testi formu alınır.
- Gelir testi başvuru formu üzerinde yer alan bilgiler doldurulmalıdır. Bu bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde yazmanız önemli olmaktadır. Bilgileri tükenmez bir kalem ile yazmalısınız. Bu form üzerinde aynı zamanda hanede yaşayan diğer kişi ya da aile üyelerinin de TC kimlik nosu ile birlikte onay imzası da gerekli olmaktadır.
- Gelir testi başvuru formu üzerinde gerekli olan tüm kısımlar doldurulduktan sonra ilgili formun beraberinde TC kimlik no fotokopileri (hanede yaşayan her bir üyenin) beraberinde form, ilgili birime teslim edilmelidir.
Bu adımlar uygulandığında gelir testi için başvuru yapmış olacaksınız. Başvurular genellikle 1 ay gibi bir sürede değerlendirilmekte ve sonuçlanmaktadır. Bu süre içerisinde form üzerinde belirttiğiniz bilgilerin doğruluğuna dair araştırma yapılmaktadır. İlgili bilgilerin doğru olduğuna kanaat getirildiğinde; kişinin değil, hanenin gelir durumuna göre kişiye özel bir sonuç çıkmaktadır.
jetstokbanner