Gelir vergisi nedir?
Gelir vergisi, gerçek kişilerin yani kurumlaşmamış olan şahısların elde ettiği gelir üzerinden alınan bir vergi çeşididir. Geliri ise “Gerçek kişilerin bir takvim yılı içerisinde kazanmış olduğu ücret” olarak tanımlayabiliriz. Gelir gerçek kişiler için, gayrimenkul ve menkullerin getirisi, serbest meslek üzerinden elde edilen kazançlar, zirai faaliyetler sonucunda kazanılan kazançlar şeklinde çeşitlendirilebilmektedir. Türk vergi sistemi içerisinde bulunan vergi çeşitlerinden birisi olan gelir vergisi, şahısların elde ettiği kar üzerinden ödenmektedir.
Hangi kazançlar gelir vergisine girer?
Gelir vergisine tabi olan gelirler “Gelir Vergisi Kanunu” kapsamında tanımlanmıştır. Bu kanuna göre gelir vergisi ödenmesi için şahısların şu tip kazançlarının olması gerekmektedir:
- Zirai kazançlar
- Ticari kazançlar
- Serbest meslek kazançları
- Menkul ve gayrimenkulden elde edilen kazançlar
- Ücretler
- Diğer kazançlar, iratlar
- Türkiye’de yaşıyor olması (İkametgahı Türkiye’de bulunmalı). Bu kişilerin bir takvim yılı içerisinde 6 ay boyunca devamlı olarak Türkiye’de oturması lazımdır. Geçici iş ya da görev için Türkiye’ye gelen iş insanları, bilim insanları, basın yayın çalışanları, uzmanlar ve memurlar bu kategoriye dahil değildir.
- Resmi dairelerdeki işlerinden ötürü yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları.