Gider pusulası nedir sorusunun cevabı basit bir şekilde; ticari bir belge olarak yanıtlanabilir. Bu belge üzerinde bazı bilgiler yer alır. Bu bilgiler alıcı ve satıcı ile ilgili ve bu alıcı ile satıcıların pazarlığını gerçekleştirdiği mal ya da hizmet ile ilgili bilgilerdir. Bu belge aynı zamanda dip koçanlıdır ve üzerinde seri numarası bulunur.
Gider pusulası nedir ayrıntılı tanımı ise;
- Defter tutan bir işletmecinin, defter tutmayan kişilerden satın aldığı mal ya da hizmet için düzenledikleri belgedir. Bu belge noter ya da vergi dairesi yoluyla, ilgili yasal yönergelerin sağlanması ile temin edilebilmektedir.
Gider pusulası aynı zamanda malı ya da hizmeti satın alan (alıcı) taraf açısından "fatura" niteliği taşır. Bu durumun daha net anlaşılabilmesi açısından önemli bir örneği yazımızın devamında "Gider Pusulası Ne Zaman Kullanılır?" başlığı altında bulabilirsiniz. Önemli bir ayrıntı; gider pusulasının kopyası müşteride, aslı ise satıcıda kalır.
Gider pusulası üzerinde bulunan bazı temel bilgiler;
- Satın alınan mal ile ilgili bilgiler
- Alıcı ve satıcı ile ilgili ayrıntılı bilgiler (unvanı, adı, soyadı, adresi, bağlı olduğu vergi dairesi gibi)
- Gerçekleştirilen satış işleminin tarihi, Maliye Bakanlığı’nın logosu veya noter kaşesi
- Her bir koçanın üzerinde seri numarası bulunur ki bu seri numarası satış işlemlerinin birbirinden ayırt edilebilmesi için önemli bir ayrıntıdır
Gider pusulasının düzenlenebilmesi için;
- Alıcı ve satıcı olmak üzere iki taraf olmalıdır
- Taraflar arasında alıcı gider pusulasını düzenleyen taraftır
- Satıcı ise gider pusulasını düzenleyemez, sadece imzalayabilir
- Daha önce de ifade ettiğimiz gibi; satıcı belgenin aslını alır, alıcıda ise bir kopyası kalır
Gider pusulasının görünümü bir defteri andırmaktadır. Sayfaları (ki bu sayfalar dip koçanı olarak tanımlanır) benzer nitelikte ticari işlemlerin gerçekleştirilmesi durumunda kullanım içindir.
Gider Pusulası Ne Zaman Kullanılır?
Gider pusulası ne zaman kullanılır sorusunun cevabı aslında basittir. Burada temel olarak gider pusulası nedir sorusunun cevabına odaklanmalıyız. Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi bu belge; defter tutan bir işletmecinin, defter tutmayan bir kişiden mal ya da hizmet satın alacak olması durumunda düzenlenmektedir.
Gider pusulasının kullanım zamanı ile ilgili bir örnek verecek olursak;
- Şirketinizin tanıtımı için, şirketi olmayan herhangi bir kişiden şirketinizin tanıtım videosunu temin ettiniz. Bu durumda videoyu oluşturan ve satan kişinin herhangi bir şirketi bulunmadığı için, bu satın alma işleminin bedelinin şirketten ödenmesi durumunda gider pusulası düzenlenmelidir. Bu sayede söz konusu satış işlemi aynı zamanda yasal olarak tanınmış olacaktır ve de bu işlem neticesinde satıcı taraf açısından sahip olacağı belgenin yasal geçerliliği olan bir fatura niteliğinde olacağını söyleyebiliriz.
Gider pusulasının kullanımı tabii ki, ilgili yasalar gereği bu defteri düzenlemeye ve edinmeye hakkı olan "alıcı" tarafından kullanılır. Alıcının; satın alacağı mal ya da hizmete dair gerekli bilgileri belge üzerinde girmesi gerekir. Tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde belgenin ilgili bölümlerinde girilmesi gerekir. Belgede doldurulan ilgili kısımlar için satıcı taraf ise onay vermek durumundadır. Satıcı tarafın onay vermesi ise ancak imza atması ile mümkün olmaktadır.
Gider Pusulası Nasıl Hesaplanır?
Gider pusulasının hesaplanmasında; net tutar / (%100 - vergi oranı) formülü kullanılabilir. Bu formülün kullanımı için gerekli olan temel bilgiler; net tutar ve vergi oranıdır.
Örneğin; net tutarın 100 TL, vergi oranının ise %30 olduğunu varsayarsak
100 / (%100-%30)
100 / 0,7 = 142 TL edecektir
Gider pusulasını hesaplayabilmeniz için vergi oranını belirlemeniz gerekiyor. Vergi oranını belirleyebilmeniz için ise ilgili kişinin esnaf muaflığına dahil olup, olmadığına göre bir belirleme yapmalısınız.
Tüm bu işlemleri sizin yerinize yapacak akıllı bir ön muhasebe programı TS Ofis Ön Muhasebe Programı ile tanışmak ister misiniz? Bu akıllı ve kullanımı basit olan program, sizin yerinize her bir ayrıntıyı düşünmekte ve gider pusulası dahil olmak üzere tüm işlemlerinizi kolaylıkla yapabilmenizi sağlamaktadır. Dilerseniz ücretsiz bir şekilde deneyebilirsiniz.