Kampanya dönemleri ve fırsat dönemlerinde markaların önceden e-ticaret siteleri için stok yapmaları ve yönetim çalışmalarına ağırlık vermeleri gerekir. Markaların stok yapmaları ve kampanya süreci boyunca öne çıkacak ürünleri e-ticaret sitelerinde mevcut halde tutmaları, müşterilerini mağdur etmemeleri için önemliyken; markaların da daha fazla kâr elde etmelerini sağlar. Özellikle kasım ayında başlayan indirimler ve onu takip eden yılbaşı kampanyaları sebebiyle şimdiden stok kontrolü yapmak oldukça önemlidir. Yoğun geçecek olan bu dönemlerde stok yönetiminin nasıl yapılması gerektiğine dair bilgileri bu içerikte ele alacağız.
Önceki Dönemlere Ait Satış Adetlerine Göre Tahmin Yürütmek
Markalar, daha öncesinde e-ticaret siteleri üzerinden kampanya düzenlemişlerse hangi ürünlerin veya ürün gruplarının söz konusu indirim dönemlerinde talep görmüş olduğunu ve kampanya süresi boyunca ne kadar satış adedine ulaştığını analiz edebilirler. Elde edilen veriler sonucunda yeni kampanya ve fırsat dönemleri için stok yapmak adına markaların elinde birtakım istatistik veriler olacaktır. Markaların, hangi ürünlere talep oluşacağını önceden tahmin etmeleri stokları güncellerken onlara yardımcı olacaktır. Bundan dolayı önceki kampanya ve fırsat dönemleri analiz edilerek talep gören ürünler belirlenmeli ve stoklar gerektiği ölçüde yenilenmelidir.
Minimum Stok Seviyesi Belirlemek
Markaların, stok yapma süreci içinde her bir ürün kategorisi ile ürün için alt stok limitlerini belirlemeleri de çok önemlidir. Çok satılan ürünlere ait stok alt limitlerini yüksek tutmak, stokları daha hızlı şekilde güncellemek için markalara zaman tanır. Çok satmayan ürünlerde de stok alt limitlerini düşük tutmak depoda satılmayan ürünlere yer ayırmamak için iyi bir göstergedir.
Stok alt limitlerine yaklaşıldığında ürünlerin stoklarının yenilenmesi için harekete geçilmelidir. Böylece markalar, e-ticaret sitelerinde düzenli olarak ürün satmayı sürdürebilirler. Her bir ürünün tedarik süreci farklı olduğundan dolayı kolay ve zor tedarik edilen ürünler için stok alt limitini optimize edip en verimli adedi belirlemek yararlı bir taktiktir.
Stok Devir Hızını Analiz Etmek
Stok devir hızı da markaların üzerinde dikkatle durması gereken hususlardan birisidir. Stok yapma süreci boyunca hangi ürünlerde stokların daha hızlı tükendiğini ve hangilerinde ise daha uzun sürdüğünü belirlemek, yıl içinde hangi ürün için kaç kere ürün tedariği sağlandığını araştırmak önemlidir. Böylelikle her bir üründe bir yıl içerisinde ne kadar stok yapıldığını ve bunun markaya ne kadar maliyet oluşturduğunu bilmek kolay olacaktır.
Düzenli Stok Kontrolü Yapmak
Kampanya ve fırsat dönemi öncesi ile süresince düzenli bir şekilde stok kontrolü yapmak çok önemlidir. Stok yapma işlemleri süresince e-ticaret sitesi ve depodaki ürün adetlerinin senkronizasyon içinde olması ve markanın elinde yeterli stok olduğundan emin olması önemlidir. Markanın site ve deposundaki sayı ile stok durumunun senkronize olmaması, stokta olmayan ürünlerin satışta görünmesine ve daha da kötüsü satılmasına sebep olabilir. Bu da ciddi bir problem olur ve müşteri memnuniyetini olumsuz yönde etkiler. Düzenli stok kontrolü yapmak bu yüzden çok önemlidir.
Sezonluk Ürünler ile Hediyelik Ürünleri Belirlemek
Markaların, ürünleri içerisinde kış sezonunda talep görecek olan ürünler ile yıl sonunda talep görecek hediyelik ürünlerini belirlemeleri de tok yapma sürecinde oldukça önemli bir taktiktir. Kasım ayı ile beraber kullanıcılar söz konusu indirimlerden yararlanırken hem hediyelik ürünlere hem de sezonluk ürünlere yönelebilirler. Bu sebeple de sezonluk ürünler ile hediyelik ürünler grubunu oluşturmak ve bu ürünlere özel landing page çalışmaları yapmak, reklamlar ile bu sayfalara yöneltmek söz konusu ürünlerin stok yönetimi için etkili çalışmalardır.
Ürün Tedarik Süresini Belirlemek
Markaların stok yapmak için tedarikçilerin onlara gönderdikleri ürünleri ne kadar sürede teslim edebileceklerini de belirleyip planlamaları gerekir. Her bir ürünün tedarik edilebilme süresi farklılık gösterebileceğinden dolayı tedarikçi firmaların yoğun olma durumları ve işleyişleri de değişiklik göstermektedir. Bu sebeple de ürünlerin tedarik sürelerini belirlemek ve bunları olası olumsuzluklara karşı planlamak stokların güncelliği açısından oldukça önemlidir.
Olumsuz Durumlara Hazırlıklı Olmak
Herkes tarafından bilinen bir durum olarak pandemi sürecinde kargo teslimatlarında meydana gelen yoğunluk ve bundan dolayı oluşan problemler, ürünlerin tedarik sürecini de engelledi. Bununla birlikte birtakım ürünlere oluşan yoğun talep ürünlerin tedarik edilememesine sebep oldu. Olası bir olumsuzlukta markaların stoklarının devamlılığını sağlamak adına gerekli önlemleri almaları, alternatif tedarikçiler ile anlaşmaları ve stoklarının sürekliliğini korumaları da önemlidir. Bu sayede tedarikçi ile bir sorun yaşandığında farklı firmalar aracılığı ile ürünlerin teminatını sağlamak mümkün olur.