Kendi işini sıfırdan kurmak isteyen pek çok kişinin hayalini kurduğu veya yapmayı planladığı hedeflerden birisi olarak gitgide daha da popüler bir hâl almaktadır. Özellikle de pandemi sürecinde evde kalırken kendi işini kurmaya yönelen ev kadınları, genç yaşta girişim yapmak isteyen kişiler veya özel sektörde çalışan ancak kendi işine yönelmek isteyen birey sayısı gittikçe artmaktadır. Özellikle de girişimcilik, ekonomi, işletme ya da mühendislik bölümlerinden mezun olmuş ama gelecekte yapacağı meslek konusunda kararsız olan pek çok genç bu serüvene dahil olmaktadır.
Kendi işini kurma serüveninde kişilerin bazı konularda pek çok fedakârlık yapması gerekir. Bunlar arasında hem manevi hem de maddi örnekler verilebilir. Bu serüven her ne kadar risk barındırsa da en doğru hamle harekete geçmek ve bunu tecrübe etmektir. Peki söz konusu sıfırdan iş kurma serüveninde en sık yapılan hatalar nelerdir? Bu içeriğimizde bunları ele alacağız.
İş Planı Yapmadan İşe Koyulmak
Başarılı ve doğru bir iş planı belirleyerek işe koyulmak ne kadar uzun ve zor görünse de ilerleyen zamanda en çok parayı ve zamanı kazandıracak temel öge niteliğindedir. Her ne kadar fazla araştırma, fazla zaman ve odaklanma istese de odak noktasını geleceğe çevirerek düşünmek iş kurma sürecinde kurtarıcı faktör olur. İş planı yapmadan iş kurma sürecine girişen bireyler kısa sürede olumsuz pek çok sonuç ile karşılaşırlar.
Pazar Araştırması Yapmadan Başlamak
Bir işe başlamadan evvel mutlaka hizmetleri ve ürünleri detaylı olarak incelemek gerekir. Bu aşama atlanırsa insanların hizmet ve ürünlere ihtiyaçlarının olup olmadığı yönünde bir fikir elde edilemez. Ürün ve hizmetlerin rakiplere göre ne derece başarılı olduğunu test edebilmek pazardaki konumu tahmin etmeye yardımcı olur.
Bireyler belki de dünyanın en kaliteli ürününü ürettiklerini düşünürler ancak pazar içinde mutlaka daha iyisi bulunabilir. Bu sebeple pazar araştırması yapmanın önemini bilmek gerekir.
Plana Zayıf ve Güçlü Yönleri Dahil Etmemek
Tüm girişimcilerin mutlaka güçlü ve zayıf oldukları noktalar vardır. Sahip olunan güçlü ya da zayıf yönler kurulması istenen işe uymayabilir. Örnek verelim; iletişim becerisi düşük olan, insan ilişkilerinde yetersiz kalan ya da arkadaş canlısı olmayan kişiler için pazarlama sektörü iyi bir fikir değildir.
Ancak tabii ki bu yetersizlikler kendi işini kurmayı isteyen kişiler için engel değildir. Güçlü ve zayıf yönlerin farkındalığıyla bu alanlarda başarılı olan personellerin iş birliği ile güçlü ekip kurmak sağlanabilir.
Sermayenin Yeterliğinden Emin Olmamak
İşletmelerin çoğunluğu kuruldukları zaman başlarda para kazanmayabilirler veya büyük işletmelerin bir bölümü uzun yıllar boyunca kâr yapabilecek miktarda para elde edemeyebilirler. Bu sebeple işi kurarken hayatı devam ettirmeye yetecek kadar sermaye olduğundan emin olmak gerekir. İşin büyümesi ile ayakta kalması için yeterli miktarda paraya ihtiyaç duyulacaktır.
E-Ticareti Önemsememek
Kurulacak işletmenin küçük veya büyük olması önemli olmaksızın çevrimiçi hizmetlere mutlaka gerek duyulur. Hizmet ve ürünlerin geniş kitlelere tanıtılması için internet ortamında bulunmak şarttır.
İhtiyaç duyulan hizmet ya da ürünlere ulaşmak adına internetten faydalanan kişilerin sayısı gitgide artmaktadır. Bu sebeple de yeni müşterilere ulaşıp hizmetleri pazarlamak için en etkili yollardan birisi e-ticaretin gücünden faydalanmaktır.