Kitlesel Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?
Televizyon, radyo, gazete ve dergi gibi geleneksel medya kanallarıyla beraber insan hayatının bir parçası olan reklamlar, 21. Yüzyılda sosyal ağlar ve internet platformları aracılığıyla ile de yaşamımıza dahil oluyor. Kitlesel pazarlama araçları ister geleneksel olsun ister yenilikçi, markaların tüketici algısında yer etmek hatta o algıyı yönetmek için strateji geliştirilerek kullanılıyor. Kitlesel pazarlama nedir? Kitlesel pazarlama nasıl yapılır? İşte tüm cevaplar!
Kitlesel Pazarlama Nedir?
Büyük kitleleri hedef alan, ürün ve hizmetlerin bireysel değil kitlesel olarak anlatıldığı pazarlama faaliyetlerine kitlesel pazarlama deniyor. Aslına bakılırsa kitlesel pazarlamanın gelişimi ilk olarak Sanayi Devrimi ile başlıyor ancak asıl gelişim İkinci Dünya Savaşı döneminde ve sonrasında yaşanıyor. Gazete, dergi ve televizyonlar aracılığıyla daha çok insana ulaşılan kitlesel pazarlama faaliyetlerinde temel bir ürün, müşteri ihtiyaçlarını gözetmeksizin, kategorize etmeden, büyük miktarlarda sunma stratejisiyle pazarlanıyor. Müşterileri kitle olarak gören bu anlayış yerini bugün daha çok doğrudan ve kişiselleştirilmiş pazarlama faaliyetlerine bırakıyor.
Kitlesel Pazarlama Araçları Nelerdir?
Kitlesel pazarlama faaliyetlerinde de sosyal medya kanallarının ciddi etkisi görülüyor. Kitlesel pazarlama araçları ise gelenekselden yenilikçiye doğru ilerleyerek şöyle sıralanıyor:
- Gazete: Gazeteler kitlesel pazarlamanın önemli geleneksel araçlarından biri. Ancak bugün gazetelerden dijitalleşmeden nasibinin aldı. Kaynaklar korumak ve sürdürülebilir bir dünya adına kağıttan tasarruf etmek için de gazetelerin internet gazetesine dönmesi doğal ve iyi karşılanıyor. Ancak basılı gazete okuma alışkanlığı da bitmiş değil. Bu nedenle kitlesel pazarlama faaliyetini bir gazete ile gerçekleştiren markaların bu iki mecrayı da etkili bir şekilde kullanmayı hedeflemesi önemli.
- Dergi: Gazeteler kadar etkili değil belki ama geleneksel kitlesel pazarlama araçlarından biri de dergiler. Dergi okuyan daha az insan olduğunu gözden kaçırmadan bu aracı kullanmak, marka için en doğru yayını en doğru zamanda tercih etmek işin püf noktası…
- Televizyon: Bir başka önemli kitlesel pazarlama aracı olarak karşımıza televizyon çıkıyor. Televizyon reklamları bugün hala en çok kullanılan pazarlama yöntemleri arasında yer alıyor. Üstelik en maliyetli kitlesel pazarlama faaliyetlerinden birini de televizyon üzerinden yürütülen pazarlama faaliyeti oluşturuyor.
- Radyo: Televizyona kıyasla radyo daha az maliyetli olsa da reklam metinlerinin iyi hazırlanmış olması gerektiği unutulmamalı. Başarılı bir pazarlama faaliyeti için radyolar da hala etkili araçlar…
- Sosyal Medya: Yeni nesil pazarlama araçlarına gelirsek elbette en etkili olan sosyal medya ağları oluyor. Instagram, Facebook, Youtube, Twitter, TikTok, Linkedin gibi birbirinden farklı sosyal medya platformları bugün hem hedef kitle seçerek kitlesel pazarlama yapılmasına olanak tanıyor hem de geleneksel kanallara kıyasla çok daha maliyetsiz.
- E-posta Pazarlama: Günümüzün en etkili yeni nesil kitlesel pazarlama aracı şüphesin e-posta! Aynı anda binlerce kişiye e-posta yollayarak ürün ve hizmetinizi duyurmak mümkün oluyor. Üstelik bunun için milyonlarca liralık bir bütçe ayırmanız da gerekmiyor.
- Web Sitesi: Web sitesi kurmak da ürün ve hizmetleri aynı anda pek çok kişiye ulaştırmak için kullanılan bir pazarlama faaliyeti olarak kabul ediliyor. Her türlü pazarlama tekniğini web sitesi ile kullanmak mümkün olurken SEO uyumlu içeriklerle faaliyetlerinizi destekleyebilir ve hedef kitlenizi kalbinden vurabilirsiniz.
Kitlesel Pazarlamanın Özellikleri
Kitlesel pazarlamanın birçok avantajı ve farklı özelliği var. Peki kitlesel pazarlamanın çne çıkan özellikleri neler?
- Büyük bir tüketici grubu hedeflenebilir.
- Farklı teknikleri ayrı ayrı kullanmak mümkün olduğu gibi farklı mecraları birbiriyle bağlantılı olarak da kullanabilirsiniz.
- Geniş bir kitleye hitap edildiğinde genel olarak herkesin anlayacağı şekilde sade ve basit bir dil öne çıkar.
- Kişilerin duygularını açığa çıkarmak önemlidir.