KOSGEB Genç Girişimci Desteği
Son yıllarda, kendi işini kurup, ticari piyasada aktif olarak yer almak isteyen girişimci gençlere, sermaye desteği KOSGEB’den geliyor. KOSGEB aracılığı ile devlet tarafından sağlanan maddi destek gençlere yatırım yapmak ve iş yeri açmak konusunda cesaret veriyor. KOSGEB gençlere geri ödemesiz hibe paketleri ya da faizsiz kredi imkanı sunarak, gençleri ekonominin içinde olmaya teşvik ediyor. Peki kimler KOSGEB Genç Girişimci Desteğinden yararlanabilir? KOSGEB Genç Girişimci Desteği hibe ve kredi paketlerinden hangi sektörler yararlanabilir? KOSGEB Genç Girişimci Desteği süreci nasıldır? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için yanıtladık.
İş yeri açmak ya da iş yerini büyütmek isteyen genç girişimcilere Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) destek vermeye hazır. Sermayesi olmayan ama fikirleri ya da yetenekleri ile kendi işlerini kurmak isteyen gençlere KOSGEB destek veriyor. Geri ödemesiz hibe desteklerinin yanı sıra faizsiz kredi paketlerinin yer aldığı Genç Girişimci Destek Paketi ile istihdamı ve işi gücünü attırmak hedefleniyor.
KOSGEB Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
KOSGEB Genç Girişimci Desteğinde 2021 yılı itibariyle 50 bin TL kadar hibe desteği sağlanacak. Destek ile birlikte genç girişimcilerin yanı sıra engelli, kadın girişimciler, şehit yakınları ve gazilere öncelik verilecek. KOSGEB Genç Girişimci Desteği 18 yaşını doldurmamış ve 29 yaşını aşmamış genç girişimciler için tasarlandı. Ayrıca;
- Bağ-Kur kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanlar,
- Ticari veya serbest meslek faaliyetleri nedeniyle ilk defa mükellefiyet açanlar,
- Adi ortaklı ya da şahıs şirketi kurmuş olanlar
KOSGEB Genç Girişimci Desteği alabilecekler.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği süreci nasıldır?
KOSGEB veri tabanına üye olan iş kurmak isteyen genç girişimcinin KOSGEB Uygulamalı Eğitimi’ne kaydolup ardından 70 saatlik bir ders alması gerekiyor. Ders sürecinde girişimci bir yandan, şirketinin kurulum işlemlerini tamamlamalı ve bir iş planı dosyası hazırlamalı. Bu dosya eğitimlerin sonunda KOSGEB jürisine anlatılıyor. Genç girişimcinin iş planı dosyasının, jüriden onay alması durumunda 50 bin TL’lik hibe ve 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi alma hakkı doğuyor. 50 bin TL’nin 2 bin TL’si kuruluş giderleri, 18 bin TL’si makine ve ofis donanımı, 30 bin TL’si ise kira ve eleman giderleri için kullanılabilecek.
KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek için başka bir şirketle ortaklığının ya da iş akdinin bulunmaması ve Bağ-Kur primlerinin kendi şirketi üzerinden ödenmesi gerekiyor.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği hibe ve kredi paketlerinden hangi sektörler yararlanabilir?
- Destek faaliyetleri (İş bulma acentesi, seyahat acentesi, temizlik, fuar organizasyonu, güvenlik, taşıt kiralama)
- Kişisel eşyalar ile ev eşyalarının onarımı
- Konaklama ve yiyecek hizmetleri (lokanta, seyyar yemek)
- Mesleki teknik faaliyetler (Danışmanlık, fotoğrafçılık, tercüme, reklamcılık)
- Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı
- Mobilyaların ve ev döşemelerinin onarımı
- Kuru temizleme
- Bilgi ve iletişim (Yazılım, web tasarımı, kitap yayımı)
- Toptan ve perakende ticaret (motorlu taşıtlar, ev eşyası, hırdavat, gıda, içecek, pazar yerinde satış)
- Ulaştırma ve depolama (Nakliye, kurye, ev ve işyerlerinde taşımacılık…)