Pandemi süreci, hepimizin hayatında köklü değişiklikler yaptığından dolayı alışveriş alışkanlıklarımız da köklü bir değişim gösterdi. Pandeminin etkisi ile internette bir alışveriş sitesine sahip olma fikrine de oldukça ilgi arttı. Online alışveriş de son 1 sene içinde devamlı olarak ivme kazandı ve oranı yüzde 1400 arttı. Tüketiciler, fiziki işletmelere nazaran artık daha çok internet üzerinde faal olan alışveriş sitelerinden alışveriş yapıyorlar.
Peki hâlâ internet üzerinde faaliyette olan bir mağazaya sahip olmayıp fiziki mağazalar ile iş yürüten işletmeler niçin e-ticaret dünyasına geçmek için acele etmeliler? Bu içeriğimizde özellikle bu süreçte ticaret ile ilgilenen kişilerin online mağaza açmak ile sağlayacakları sayısız avantajdan bahsedeceğiz.
İnternet Üzerinde Mağaza Sahibi Olmak Fiziki Mağaza Sahibi Olmaya Göre Daha Az Maliyetli
Pandemi süreci, herkesin bildiği gibi tüm dünyada en çok ekonomiyi etkilemiş oldu. İlerleyen zamanlara yönelik belirsizlik ise hâlâ devam ediyor. Şirketler adına çok daha sağlıklı bir bütçe planı yapmak oldukça önemli bir gereklilik hâline geldi.
Satışlarını fiziki mağazasında sürdüren işletmeciler için; düzenli olarak ödenmesi gereken stopaj ve kira bedeli, satış ekipmanları, fiziki dükkanın giderleri, satış personellerinin maaşları, sigorta masrafı, faturalar, pandemi süreci için alınması gereken önlemlerin mali değerleri gibi pek çok gider kalemi mevcuttur. Online mağazalarda ise bu gider kalemlerinin hiçbirisi geçerli değildir. Online mağazalar için çalışan desteği gerektiğinde bile uzaktan çalışmak ve işleri yürütmek mümkündür. İnternette bir alışveriş sitesi kurmanın maliyeti çok büyük paralar gerektirmez.
İnternet Üzerindeki Alışveriş Mağazasıyla Tüketicilere Her An Hizmet Sunmak Mümkündür
İnsanlar ihtiyaçlarının neredeyse tamamına yakınını e-ticaret ile sağlamaktadırlar. Bu da kullanıcıların günün her saatinde online alışveriş yapmakta olduklarını gösterir. Gerek günün erken saatleri gerek gece yarısı… Her kullanıcının meşgul oldukları ya da müsait oldukları zaman aralıkları değişkenlik gösterebilir. Kullanıcılar istedikleri zaman online mağazaya girip alışveriş yapabilmeliler. Online site, 7/24 açık kalması mümkün olan bir dükkandır ve de bir güvenlik görevlisine gerek duyulmaz.
Tek Bir Lokasyon ile Sınırlı Kalınmaz
İnternet üzerindeki alışveriş sitelerinde ülkemizin her bir yanına satış yapmak mümkündür. Online mağazalar, e-ihracat yapabilmek için de önemli birer adımdır. İşlerini büyütmek ve akabinde yurtdışına da satış yapmak isteyenler için online mağazalar sınırları aşmak konusunda en etkili hamle olacaktır. Dünyanın her bir yanında bulunan potansiyel hedef kitleleri keşfetmek kolay bir hâle gelecektir.
Yurtdışında da satış yapmak, markaların dünya çapında tanınır olmasını ve yerel rakiplerden daha kolay ve öncelikli olarak kâr elde edebilmeyi sağlar.
Görünür, Tanınır ve Ulaşılabilir Olmak Daha Kolay Bir Hâl Alır
Fiziki mağazalarda müşteri skalaları, yalnızca fiziki mağazaya gelebilecek olan kişiler ile sınırlıdır. Ancak online platformlarda sınırları aşmak her zaman daha kolay ve etkilidir. Fiziki mağazalarda sergilenebilecek ürünler sınırlıdır ancak online mağazalarda ürünler her zaman çeşitlendirilip yer sıkıntısı olmadan sergilenebilir. Fiziki mağazalarda satış yapılan müşteriye bir kez daha ulaşabilme olasılığı düşüktür ancak online mağazada alışveriş yapan müşterileri yeniden hedeflemek oldukça kolaydır. Bunu sağlamak için yeniden hedefleme stratejisi ile reklam çalışmaları yapılabilir.
E-Ticaret Siteleri Tek Başına da Yönetilebilir
E-ticaret dünyasının faydalarından birisi de çalışanlar konusunda esneklik sunabilmesidir. İnternet üzerindeki alışveriş sitelerinin fiziki mağazalara nazaran daha az sayıda çalışana ihtiyacı bulunur. Bir e-ticaret sitesi tek başına başlatılabilir ve yönetilebilir. Büyümeye başladığında ve desteğe ihtiyaç duyulduğunda çalışma arkadaşları sağlanabilir ve çalışanlara esnek çalışma ortamı sunmak mümkün olur.
İlgi Çeken Görseller ve İçerikler ile Müşteri Çekilebilir
İnternet üzerinden alışveriş sitesi kurmak gelişime açıktır ve dilendiği zaman yenilenmesi mümkündür. İlgi çekecek ürün fotoğrafları, kullanıcıları satın almaya teşvik edecek içerikler ve tasarımlar ile web sitesi ilgi çekici bir şekle büründürülür. E-ticaret sitesinde blog alanı oluşturulur ve ürünlerden bahsederken belirlenmiş olan hedef anahtar kelimeler de bu blog içerisindeki yazılarda kullanılarak siteye organik trafik çekilebilir.
Sosyal Ağlar Üzerinden Müşteri Çekmek Daha Kolaydır
Sanal mağaza girişimi, günümüzde dijitalleşmenin bir gereği hâline gelmiştir. İnternet üzerinde bir alışveriş sitesi açıldığında dijital çağın sağladığı yenilikleri sanal mağazada kullanmak gerekir. Sosyal medya platformlarında aktif olarak e-ticaret sitesine gelen etkileşim artırılabilir. Ayrıca e-ticaret sitesi ile sosyal ağların bağlantılarını da mutlaka sağlamak gerekir.