E-ticaret dünyasında satışları artırabilmek adına farklı satış taktiklerinden yararlanmak gerekir. Bu taktiklerin başında psikolojik fiyatlandırma gelmektedir. Doğru ürünlerde etkili bir stratejiye sahip olmak, tüketicilere daha iyi ulaşabilmeyi ve de onlara daha çok ürün satabilmeye imkân sağlayacaktır.
Psikolojik Fiyatlandırma Ne Anlama Gelir?
Psikolojik fiyatlandırma, ürünlerde uygulanan bazı fiyatlandırmaların kullanıcılarda daha fazla bir psikolojik algı oluşturduğunu gösteren, buna dayanan bir pazarlama ya da fiyatlandırma stratejisidir.
Ürün fiyatlandırmalarında günlük hayatta sıkça görüle bu strateji, tüketicilerin satın alma aşamasındaki kararlarında olumlu bir etki yaratmak için kullanılmaktadır. Söz konusu fiyatlandırma yöntemi ve stratejisi nedir? Bu içeriğimizde bunları ele alacağız.
Cezbedici Fiyatlandırma Stratejisi
Yıllardır uygulanmakta olan ve günlük hayatta da sıklıkla karşılaşılan fiyatlandırma stratejilerinden birisi budur. Bu sistemde ürünlerin fiyatları tüketicileri cezbedebilmek için küsuratlı rakamlar kullanılmaktadır. Örneğin bir ürünün fiyatı 20 TL ise etikete 19.99 yazılır. Bu stratejinin işe yaramasının nedeni, tüketiciler alışveriş yaparken öncelikli olarak sol tarafta yer alan rakamlara dikkat etmeleridir. Küsuratlara önem verilmez. Böyle durumlarda da 19.99 TL’lik ürün görülünce ürün fiyatı 19 TL olarak algılanmaktadır. Tüketicideki ürün algısı 19 TL şeklinde algılanır.
Web sitesi üzerindeki ürünlerde fiyatlandırma yaparken bahsettiğimiz bu stratejiye dikkat ederek ürün fiyatlarını buna göre belirlemek etkili olacaktır.
Prestijli Fiyatlandırma Stratejisi
Cezbedici fiyatlandırma stratejisinin aksine prestijli fiyatlandırma stratejisinde de bu küsuratlı fiyat sistemi kullanılmamaktadır. Bunun sebebi ise yüksek fiyatlı veya kaliteli ürünlerde tüketicinin satın alma algısını direkt olarak fiyata yönlendirmek ve de küsuratı olan fiyattan ziyade net bir fiyat görmek istemeleridir.
Böyle bir durumda fiyatı 100 TL olan bir ürünün fiyatlandırmasını 99,99 TL yazmak bu strateji bazında doğru bir algı yaratmayacaktır. Özellikle de farklı paketleri olan ürünlerin ya da hizmetlerin satışını yapmaya çalışırken bu stratejilerden faydalanmak tüketicinin satın alma kararını olumlu yönde etkilemiş olacaktır.
Bir Alana Bir Bedava Stratejisi
Bu stratejinin avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Avantajı, tüketicilerin tek bir ürün için ücret ödeyip ikincisini de ücretsiz şekilde alacaklarını düşünmeleridir. Bu şekilde de birden fazla satış yapmak mümkün olur.
Dezavantajı da tüketicilerin pek çoğunun bu yönteme beklenen güveni duymamalarıdır. Başka bir deyişle de bu stratejideki durumun farkına varılmış olmasıdır. Bundan dolayı da bu stratejiyi farklılaştırarak uygulamak daha etkili olacaktır. Örneğin, bir ürün alındığında ikinci alışverişte belli bir oranda indirim sağlanabilir. Kupon kodları dağıtılabilir ya da ücretsiz kargo seçeneği sunulabilir.
Bu noktada önemli olan şey tüketiciye alışverişini yapmasının karşılığında bir değer sağlamak ya da fırsat sunmaktır. Bir alana bir bedava stratejisinin işe yaramadığı durumlarda bu örnek fırsatları sağlamak tüketicinin alışveriş yapma aşamasındaki kararını olumlu yönde etkileyeceği gibi sonraki alışverişi için de tekrar aynı yerden alışveriş yapmasını tetiklemektedir.
Karşılaştırmalı Fiyatlandırma Stratejisi
Tüketici kitle, internetten alışveriş yapmadan evvel fiyat karşılaştırası yaparlar. Aynı kategorideki ürünleri karşılaştırıp kendi bütçelerine en uygun fiyatlı ürünü seçmeye çalışırlar.
Bu hareketi, markalar kendi siteleri üzerinde deneyebilirler. Aynı kategoride bulunan fakat kalite açısından aynı düzeyde olmayan ürünler karşılaştırmalı şekilde tüketicilere sunulabilir. Bu durumda tüketiciler de kaliteli ve daha alt segmentte yer alan ürünleri aynı zamanda görerek arada oluşan fiyat farkını gözlemleyebilirler.
Fiyat Değişikliklerini Gösterme Stratejisi
Özellikle kampanya dönemleri içinde birtakım ürün gruplarında ürünlerin fiyatlarını düşürmek mümkündür. Bu tarz durumlarda da ne kadarlık indirim yapıldığını tüketicilere göstermek gerekir. Ürünün eski fiyatı da ürün sayfasında gösterilmelidir. Burada amaçlanan nokta ürünün indirim oranını değil hangi fiyattan hangi fiyata düştüğünü göstermektir.