Black Friday (Kara Cuma), Cyber Monday (Siber Pazartesi), 11.11 indirimleri ve yılbaşı fırsatları gibi yüzlerce e-ticaret sitesi ve markanın Kasım ayından itibaren kampanyalı satışlara başladığı dönem geldi çattı. Pandemi süresince artan siber saldırılar giderek çeşitleniyor. Kasım ayı yalnızca indirimli ürün almak isteyenler için değil, dolandırıcılar için de bir fırsat dönemi. Peki neler yapmalı? İşte güvenli online alışverişin ipuçları!
Her yıl kasım ayıyla birlikte tüketicilerin indirim kampanyaları bekleyişi başlıyor. Bu özellikle perakende sektörünün bir geleneği haline geldi. Esasen ABD’den çıkma bir gelenek olan Black Friday (Kara Cuma) kampanyaları giderek tüm dünyada farklı isimlerle yaygınlaşıyor. Yılın her son çeyreği tüm markalar için bir indirim çılgınlığı dönemi olarak geçiyor. Bu da tüketiciler için eğer doğru yararlanırlarsa çok önemli bir fırsat dönemi demek. Ancak dolandırıcıların da bu fırsatı kaçırmak istemeyeceğini unutmamak gerek. Özellikle siber saldırıların daha da artabileceğini göz önüne bulundurmak oldukça önemli.
Sadece indirim günleri için kurulan paravan sahte e-ticaret sitelerinin reklam tuzağına düşmeyin. İnternet üzerinden veya sms, e-mail aracılığıyla gerçekdışı kampanya ve reklamlara aldanmayın. Unutmayın, fırsat yakalayacağım derken dolandırıcıların tuzağına düşmek herkes için aslında an meselesi olabilir. İşte bu nedenle gerçek olamayacak kadar büyük indirimlere kanmamak önem taşıyor. Özellikle elektronikte gerçek olamayacak kadar büyük indirimler konusunda dikkatli olmakta fayda var.
Siber suçluların temel hedefi, online alışveriş yapanların kimlik veya kredi kartı bilgilerine ulaşarak gelir elde etmek. Bunun için bankacılık zararlı yazılımları, sahte Android bankacılık uygulamaları ve sahte e-ticaret sitesi gibi çeşitli saldırı yöntemlerini kullanıyorlar. Bu yollarla ulaştıkları bilgileri ya kendileri doğrudan kullanıyor ya da kullanmaya hevesli başka suçlulara satıyorlar.
Nelere dikkat etmeli?
*Verilerinizi girmeden veya indirmeden önce web sitelerinin gerçekliğini kontrol edin.
*Sitenin iletişim bilgilerini kontrol edin.
*Kampanyaların tutarlılığına dikkat edin.
*Şaşırtıcı indirimlere kanmayın. Ürünü diğer sitelerden de kıyaslayın.
*Sebebi ne olursa olsun, telefonda veya mesajla kimseye kredi kartı bilginizi vermeyin.
Güvenli online alışverişin ipuçları
Online alışveriş yaparken siber saldırıların hedefi olmamak için diğer ipuçları ise şöyle:
*Alışverişi kendi cihazlarınızla yapın.
*Halka açık Wi-Fi noktalarından alışveriş yapmayın. Her internet bağlantısı, online ödemeler için güvenli olmayabilir.
*Kredi kartı veya sanal kredi kartı kullanın. Kredi kartı kullanarak yapılan satın alma işlemleri, vadesiz veya tasarruf hesaplarınızda tuttuğunuz paranızı kapsamadığından, daha güvenlidir.
*Güvenlik yazılımınız güncel olsun. Halen yapmadıysanız, birden fazla koruyucu katmana sahip güvenilir ve güncel bir internet güvenliği çözümü yükleyin.
*Online adres çubuğunu her zaman kontrol edin. Tanınmış bir siteyi gördüğünüzde bile tedbiri elden bırakmayın. Dolandırıcılar orijinal emsalleriyle neredeyse tamamen özdeş olan sahte web siteleri oluşturabilirler. Gözünüz URL'nin yani adres çubuğunun üzerinde olsun. Sahte siteler, taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkları için kolayca tespit edilebilirler.
*Alışverişten sonra ekstrelerinizi kontrol edin. Banka ve kredi kartı hesap bakiyelerini kontrol etmek, özellikle normale göre yoğun alışveriş yapılan dönemlerin ardından her zaman iyidir.