.png)
İnternet üzerinden ürün satışı ya da pazarlaması yapmak isteyen şirketler ya da girişimciler Trendyol pazaryerinde mağaza açarak bir online mağaza sahibi olabilirler. Trendyol platformunda bir mağaza sahibi olmak demek, zaten geniş bir müşteri kitlesine sahip olan bu platform ile mevcut müşteri potansiyelini daha da çok büyütmek anlamına gelir. Bu içeriğimizde Trendyol pazaryerinde mağaza açmak, bu platformda satış yapmak ile ilgili süreçleri ele alacağız.
Trendyol Nedir?
Trendyol, ülkemizdeki en büyük online pazaryerlerinden birisidir. İlk açıldığı zamanlarda zamanının popüler olan alışveriş kulübü modelini sonrasında farklı mağazaların da satış yapmasına izin vererek online pazaryerine çevirdi. Böylece özel alışveriş kulübü modelinden çıkmış oldu. Tekil kullanıcı bazında ayda 20 milyon kullanıcıya ulaşan bu platformun 16 milyon kayıtlı kullanıcısı vardır. Ürün kategorisi bazında bakıldığında 1500’ün üzerinde birbirinden farklı ürün kategorisi vardır.
Trendyol Platformu Nasıl Çalışır?
Bu pazaryeri, kendi ürünlerini satmakla beraber farklı şirketlerin online mağazalarını açmalarına izin verir. Bu açıdan iş modeli noktasında diğer önemli pazaryerleri ile ortak özellik taşır. Birbirinden farklı birçok ürünün satışa sunulduğu bir pazaryeri hâline gelir.
Neden Trendyol’da Bir Mağaza Sahibi Olmalıyım?
Potansiyel müşteri kapasitesinin artırılması için Trendyol pazaryerinden satış yapmak isteyenlerin mağaza açmaları şarttır. Mağaza hesabı açmadan satış yapmak mümkün değildir.
Trendyol’da Mağaza Sahibi Olmanın Avantajları
Trendyol pazaryerinde bir mağaza sahibi olmak elbette beraberinde pek çok avantajı da getirmektedir. Bunları kısa bir hâliyle aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
Trendyol’un kendi müşteri kitlesi: Trendyol’da mağaza açmak, halihazırda bu platformda satış yapan müşteri kitlesine ulaşabilmek anlamına gelir. Bu pazaryerini ziyaret eden hedef kitleye erişmek mevcuttaki müşteri potansiyelini kat kat artıracaktır. Müşteri kitlesi yoksa bile bir kitle yaratma zorunluluğu ortadan kalkmış olur.
Markayı tanıtmak: Online pazaryerinde mağaza açma işlemi markayı daha geniş kitlelere tanıtma şansı sunduğu için büyük bir avantajdır. Pazaryerlerine ait müşteri kitlelerine ulaşıldığında kaliteli hizmet ve müşteri memnuniyeti sağlandığı taktirde marka bilinirliğine ve kurumsallığa dair büyük bir gelişme kaydedilmiş olunur.
Ürün listelemek ve reklam kanalı yaratmak: Trendyol’da bir mağaza sahibi olmak satışa sunulacak ürünlerin bu platformda sergilenmesiyle beraber diğer yandan da farklı bir reklam kanalı yaratma olanağı sağlar.
Rakip analizi: Trendyol’da mağaza sahibi olanlar kendi sektörlerindeki diğer firmaların da ürünlerini nasıl pazarlayıp müşteri kalitesi noktasında neler yaptıklarına bakabilirler. Fiyatlandırma stratejileri ve indirim kampanyaları hakkında analiz yapabilirler.
Trendyol Pazaryerinde Nasıl Satış Yapılır?
Bu pazaryerinde satış yapabilmek için bir şirket sahibi olmak gerektiğinden bahsetmiştik. Şirket olmadan Trendyol’da satış yapılamaz. Bundan dolayı başvuru işlemlerini gerçekleştirirken o süreçte şirket bilgilerini paylaşmak gerekir.
Trendyol web sitesindeki “Satıcı Başvurusu” (https://partner.trendyol.com/onboarding/satici-formu) sayfasına ulaştıktan sonra “Satışa Başla” butonu ile başvuru sayfasına yönlendirilir. Bu sayfadaki gerekli bilgileri girdikten sonra talep değerlendirmeye alınır. Sonuç olumlu olduğu taktirde başvuru formunda paylaşılan iletişim kanalları aracılığı ile mağaza başvuru durumu hakkında bilgilendirilir.
Trendyol Pazaryerinde Mağaza Açmak İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Trendyol pazaryerinde mağaza açmak için başvuru yaparken bu platform tarafından bazı belgeler istenir. Bunlar aşağıda verildiği gibidir:
- Şirketin ticaret unvanı
- Şirketin türü
- Ticari sicil numarası
- Vergi kimlik numarası
- Satış yapılmak istenen kategori
- Ad ve soyad
- E-posta adresi
- Telefon numarası (cep)
- Diğer pazaryerlerinin ya da mağaza açmak isteyen kullanıcının kendi e-ticaret sitesine ait link
Bunlar başvurunun onaylanmasına kadar gereken belgelerdir. Başvurunun onaylanmasından sonra ise faaliyet belgesi, imza sirküsü, vergi levhası, Ticaret Sicili Gazetesi gibi belgeler istenir.
Trendyol’da Ne Kadar Sürede Mağaza Açılır?
Başvuru formunda istenen tüm bilgilerin eksiksiz olarak doldurulması işleminden sonra onay süreci başlamış olur. Bu sürecin uzunluğu değişiklik gösterebilir. Başvuru yapma işleminden sonra formda paylaşılan iletişim bilgileri ile Trendyol tarafından mağaza açılış sürecine dair bilgilendirme yapılır.
Trendyol’da Komisyon Ürünleri Nasıldır?
Bu pazaryerinde her bir kategori için birbirinden farklı komisyon oranları belirlenmiştir. Bu oranlar ile ilgili detaylı bilgilere mağaza başvurusu olumlu yanıtlandıktan sonra ulaşılmakta. Öne çıkan bazı kategorilere ait komisyon oranları şu şekildedir:
- Altın ve Gümüş Kategorisi: %5 komisyon bedeli
- Mücevher Kategorisi: %30 komisyon bedeli
- Spor Ekipmanları Kategorisi: %15 komisyon bedeli
- Spor Giyim ve Ayakkabı Kategorisi: %20 komisyon bedeli
- Anne Bakım Kategorisi: %18 komisyon bedeli
- Bebek Bakım Kategorisi: %12 komisyon bedeli
- Beyaz Eşya Kategorisi: %10 komisyon bedeli
- Cep Telefonu Kategorisi: %6 komisyon bedeli
- Kırtasiye – Ofis Malzemeleri Kategorisi: %20 komisyon bedeli
- Hobi ve Eğlence Kategorisi: %17 komisyon bedeli
Trendyol’da Mağaza Vergilendirme Süreci Nasıldır?
Trendyol pazaryerinde satış yapıldığında TC vergi sistemi ve uygulamaları gereğince vergi mükellefi olma yükümlülüğü doğar. Bu platformda şirket olarak satış yapıldığı için satılan ürünlerin faturalarını kesmek ve sonradan bu faturalardan çıkacak vergileri ödemek gerekir.
Jet Stok ile Trendyol Pazaryerine Entegrasyon
Jet Stok entegrasyon programlı ile Trendyol’daki mağazanızı Trendyol entegrasyonu ile jet hızıyla entegre etmeniz mümkün. Bunun için yalnızca pazaryerindeki API bilgilerinizi alıp Jet Stok paneline girmeniz yeterli. Entegrasyon işlemi başlamış olacaktır. Trendyol entegrasyonu ile mağazanıza ait siparişler Jet Stok'la otomatikman onaylanır. Stok durumu ve ürün bilgileri de JetJet Stok paneli aracılığı ile kolay ve güvenli olarak yönetilir.