Belirli ücretler çerçevesinde kişi ve kurumlardan kamu hizmetlerini karşılamak amacının güdülmesi ile kanun aracılığıyla toplanan ücret bedeline vergi denir. Verginin konusu borca tabi olmuş olan ekonomik unsurlardan oluşur. Vergi sınıflandırılması şu şekildedir:
Dolaylı ve Dolaysız Vergi
Şahsi ve Gayrişahsi Vergi
Gelir – Servet – Harcama Üzerinden Alınan Vergiler
Spesifik Vergiler (Bunlar en yaygın olan vergi sınıfları olarak geçer.)
Kurumlar ya da şahıslar, dönem bazlı olarak kazançları üzerinden ödeyecekleri verginin tutarını beyan etmekle yükümlü olurlar. Vergi beyanı, mali müşavirler tarafınca yapılır. Beyanname düzenlendikten sonra da bu beyannamelere yönelik tahakkuk fişi alınır. Vergi borcunun ödenmesi aşamasında da bu tahakkuk fişleriyle ödeme yapılması mümkündür.
Doğan verginin borcuna itiraz edecek kişilerin, ödeme emri ellerine geçtikten sonra en geç 7 iş günü içinde itiraz etmeleri gerekir.
Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nedir? Ne Kadar Süreyle Geçerlidir?
Vergi borcu yoktur yazısının talebi genellikle resmi kurumlar tarafınca vergi mükellefi olan kişiden istenir. Bu talebin asıl amacı söz konusu ilgili resmi işlemin sorun çıkmadan ilerlemesi için vergi mükellefi olan kişinin vergi borcunun olmadığını resmi şekilde gösteren bir belge olmasıdır. Vergi borcu yoktur yazısı alınılan tarihten itibaren 15 günlük süre ile geçerli olacaktır. (Bahsedilen bu 15 günlük süre alınan kurumun talep ve talep nedeniyle değişiklik gösterebilir.)
Vergi Borcu Nasıl ve Nereden Öğrenilir?
Vergi borcu, Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olan internet vergi dairesi görüntüleme sayfasından ya da vergi dairesinden takip edilebilir ve de sorgulanabilir. İnternet vergi dairesi sistemine girildikten sonra borç bilgilendirme bölümü seçilir, istenen bilgilerin girilmesi ile vergi borcu durumu da kolaylıkla sorgulanır.
Araç için vergi borcu sorgulamak için de yine aynı şekilde internetten vergi dairesinin sayfasına girilir ve motorlu taşıtlar sekmesine tıklanır, istenen ilgili bilgiler girilir ve işlem yapılır.
Ayrıca vergi borcu sorgulamada bir diğer yöntem de SMS yöntemidir. BORC yazıp bir boşluk bırakarak ilgili kişinin TC numarası girilir, anne kızlık soy adının ilk iki harfi girilir ve 1189’a mesaj atılır. Böylece herhangi bir vergi borcunun bulunması durumunda mesaj ile bilgi gelir.
Vergi dairesi, banka şubeleri, internet vergi dairesi ve dijital banka kanallarıyla vergi borcunu ödemek mümkündür. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey vergi borcu geçmiş bir döneme aitse ödeme kanalları da internet vergi dairesi ve e-devlet kanallarıyla sınırlıdır.
Birtakım vergi türleri için ayriyeten kredi kartıyla ödeme seçeneği de bulunur. 50.000 TL limite kadar olan vergi borçlarının kredi kartı ile ödenmesi uygun görülmüştür.
Hangi Vergi Borcu Türleri Kredi Kartı ile Ödenebilir?
Kredi kartıyla ödenebilen vergi borcu türleri şu şekildedir:
• Yıllık Gelir Vergisi
• Gelir Vergisi Stopajı (Muhtasar)
• Zirai Kazanç Gelir Vergisi
• Kurumlar Vergisi
• Basit Usulde Ticari Kazanç
• Kurumlar Vergisi Stopajı
• Gerçek Usulde Katma Değer Vergisi (KDV)
• Gelir Geçici Vergi
• Hasılat Esaslı Katma Değer Vergisi (KDV 4)
• Kurum Geçici Vergi
• Katma Değer Vergisi (KDV) Tevkifatı
• Diğer Ücretler
Vergi Borcu Yoktur Yazısı Nerden Alınır?
Vergi borcu yoktur yazısı alabilmek için bağlı bulunan vergi dairesine yazılmış olan dilekçe ile başvurulur ve temin edilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta vergi borcu yoktur yazısı almak için şirket yetkilisi olan kişinin bizzat kendisinin ya da yazıyı teslim almaya giden kimse firma çalışanıysa şirket yetkilisinden bu işi yapmaya dair etkisi olduğuna dair imzalanan bir dilekçe ile başvurmasıdır. Diğer durumda işlem yapılamaz.
Başka bir yöntem de internet vergi dairesini kullanıp vergi borcu yoktur yazısı almaktır. Vergi dairesine gidip almaktan ziyade internet vergi dairesini kullanmak daha pratiktir.