Vergi Mevzuatında Yeni Düzenlemeler
Vergi Usul Kanunu’nda yapılması teklif edilen düzenlemeler Meclis’ten geçti. Buna göre artık elektronik ortamda da vergi dairesi kurulabilecek. Düzenleme bununla sınırlı değil tabi. Yeni yasada pek çok kişiyi yakından ilgilendirilen ve haberdar olunması gerekli olan düzenlemeler mevcut. Peki, Vergi Usul Kanunu’nda hangi değişiklikler yapıldı? Vergi mevzuatındaki yeni düzenlemeler neler? İşte maddelerle yeni vergi düzenlemeleri!
TBMM Genel Kurulu teklif edilen Vergi Usul Kanunu üzerinde değişiklik öngören yasayı kabul etti. Buna göre vergi mevzuatında pek çok yenilik yapıldı. Bunların başında özellikle pandemiyle birlikte alıştığımız temassız yaşamın yeni bir şekli ortaya çıkıyor: Elektronik vergi dairesi!
Maddelerle Yeni Vergi Mevzuatı
- Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin kazançları, Gelir Vergisi'nden istisna tutulacak.
- Küçük esnaf olarak tabir edilen ve 850 bin civarında olan mükellef grubunun kazançlarının istisna edilmesiyle yıllık beyanname vermemeleri sağlanacak.
- Elektronik ortamda kurulan vergi daireleri diğer vergi dairelerinin şubesi olarak belirlenerek mükelleflere hızlı ve etkin hizmet verecek.
- Vergi dairesince yapılan işlemler elektronik ortamda kurulan vergi dairelerinde de yapılabilecek.
- yılında 4 milyon TL ve üzeri olan brüt satış hasılatı veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı olan firmalar 2022 Temmuz ayına kadar e-faturaya geçmek zorunda olacak.
- 31 Aralık tarihine kadar e-fatura uygulamasına geçmesi gerekenlerin veya bağımsız denetime tabi olan şirketler 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren e-deftere geçmek zorunda olacak.
Elektronik İşlemlere İlişkin Yeni Düzenlemeler
Yeni vergi mevzuatı elektronik işlemlere ilişkin oldukça fazla düzenlemeyi içeriyor. Bunların başında e-fatura ve e-arşiv geliyor. Buna göre, yılı ciroları 4 milyon TL'den fazla olan firmalar e-fatura, e-arşiv fatura ve e-defter mükellefi olacaklar. E-fatura ve e-arşiv için zorunluluk tarihi 01 Temmuz 2022 olarak belirtildi. 1 Temmuz 'de e-fatura ve e-arşiv sistemine geçen mükellefler ise en geç 1 Ocak 2022’de e-deftere geçmiş olmalı. Bununla birlikte e-fatura ve e-arşiv fatura sistemine gönüllü olarak geçen şirketlerin, cirosal anlamda herhangi bir aşma durumu da bulunmuyorsa e-defter uygulamasına geçmesi gerekmiyor.
Bunlarla birlikte sektör ayrımı gözetilmeksizin yılında cirosu 10 milyonu geçen şirketler en geç 1 Temmuz 2022’de e-irsaliyeye geçmek zorundalar. E-defter berat gönderimi ise yeni düzenlemelerle birlikte aylık ya da üçer aylık olarak gerçekleştirilecek.
Sosyal İçerik Üreticileri Ne Olacak?