Amazon’da Satış Yapmak İçin Yapılması Gerekenler
Pandemiyle birlikte online alışveriş platformları öne çıktı. Ürünlerini mağaza maliyetlerinden bağımsız olarak müşteriyle buluşturmak isteyen şirketler şimdilerde online ticaret platformlarına yöneliyor. Amazon da bilindiği gibi dünyanın en büyük online alışveriş platformu. Peki, prime abonelik sistemi Türkiye’de de kullanılmaya başlanan Amazon’da nasıl satış yapılıyor? İşte Amazon’da satış yapmak için yapılması gerekenler!
Dünyanın en büyük online alışveriş ve ticaret platformu olan Amazon bugün pek çok farklı bölgeden satıcıları ve alıcıları buluşturuyor. Bu durumdan, ihtiyaçlarına daha uygun fiyatlarla daha hızlı ulaşan müşteriler zaten memnun. Ancak ürün ve hizmetlerini daha maliyetsiz bir şekilde daha geniş kitlelere ulaştıran satıcılar da neredeyse müşteriler kadar memnun. Amazon’da mağaza açmak ve Amazon üzerinden satış yapmak için atılması gereken adımları sizin için derledik.
İlginizi çekebilir: Amazon Türkiye’de Nasıl Satış Yapılır?
Amazon’na nasıl satış yapılır?
Amazon başta olmak üzere, online ticaret platformlarında yer almak için bazı prosedürleri bilmeniz ve bunları sırasıyla yerine getirmeniz önemli. Hemen hemen her platformda benzer prosedürlerin işlediğini söyleyebiliriz. Ancak bazı platformlar satıcılar adına daha farklı avantajlar sunabiliyorlar. Amazon farklı bazı avantajlar sunan online ticaret platformlarının başında geliyor. Amazon’da satış yapmaya başlayabilmek için ilk olarak belirli bir ücret ödeyerek sisteme abone olmanız gerekiyor. Abone olduktan sonra ürün satışlarınızda komisyon ödemeniz gerekiyor. Amazon’da satış yapmanın adımları şöyle:
- Seller Central üzerinden bir satış hesabı açılıyor.
- Amazon’da satış yapmak için gereken bilgi ve belgeleri paylaşın.
- Satışa sunulacak ürünlerin envanter girişi yapılıyor.
- Satış başlıyor.
Seller Central nedir?
Amazon’un satıcı platformuna “Seller Central” deniyor. Satış yapmaya başlamadan önce burada bir hesap açmak gerekiyor. Açacağınız bu hesabın normal Amazon hesabınızdan ayrı bir hesap olduğunu hatırlatalım. Dileyenler Amazon hesabına kayıtlı bir e-posta ile satış hesabı açabilir, dileyenler de farklı bir e-posta ile iş yeri hesabı açabilir.
Amazon’da satış yapmak için gerekli olan belgeler
Amazon’da satış yapabilmeniz için bir şirketinizin olması şart. Şahıs şirketi bile olsa resmi şirket hesabının mutlaka olması gerekiyor. Bununla birlikte Amazon’da satış yapmak için gerekli olan belgeler şunlar:
- Güncel ve kullanımda bir kredi kartı
- Şirket telefon numarası
- İşletme türü bilgisi
- Şirket sicil numarası
- Şirketin vergi numarası
- Şirket adres bilgisi
- İşlemler için birinci şahıs kabul edilecek kişinin kimlik bilgileri
- İşlemler için birinci şahıs kabul edilecek kişinin telefon numarası
- İşlemler için birinci şahıs kabul edilecek kişinin doğum tarihi ve doğum yeri
- Satış gelirinin yatırılacağı banka hesap bilgileri
Bu yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz: Amazon Live: Canlı Satış Nedir?
Hangi ürünleri Amazon’da satabilirsiniz?
Amazon’da hesap açtıktan ve gerekli belgeleri de paylaştıktan sonra sırada hangi ürünleri satacağınızın bilgisi geliyor. Satışa sunulacak ürünlerin Amazon envanterine girilmesi gerekiyor. Burada önemli kriterlerden biri şu: Amazon üzerinden ikinci el ürün satışı yapamazsınız. 15 kategoride satış yapmaya imkan tanıyan Amazon’da şu kategoriler bazında ürün satışı gerçekleştirebiliyorsunuz:
- Bilgisayar
- Bebek ürünleri
- Elektronik ürünler ve aksesuarlar
- Ev ve mutfak ürünleri
- Ev eğlence sistemleri
- Ev gereçleri ve dekorasyon
- Fotoğraf makinesi ve fotoğrafçılık ürünleri
- Kitap
- Kişisel bakım aletleri
- Ofis ürünleri
- Oyun konsolları ve oyunları
- Oyuncak-Çocuk oyunları
- Spor ve Outdoor ürünleri
- Telefon ve aksesuarları
- Giyim ve Ayakkabı
Amazon Komisyon Oranları Nedir?
Eğer Amazon üzerinden profesyonel olarak satış yapacaksanız aylık 99 TL ve bu ücret üzerinden hesaplanan KDV ücretini ödemeniz gerekiyor. Amazon’un belli bir oranda komisyon aldığını da unutmayın. Alınan komisyonun miktarı ise satışı yapılan ürünün türüne göre değişiyor. Amazon, satılan ürünlerden ürün türüne göre %6 ile %10 arasında değişen tutarda komisyon alıyor.