Bir alışveriş sitesi kurmak için neler gerekir, bir e-ticaret sitesi nasıl açılabilir, e-ticaret sitesi kurmanın maliyeti nedir, internette bir satış sitesi kurabilmek için zorunlu olan yasal ve teknik geliştirmelerde neye dikkat edilmelidir. Özet olarak, internet üzerinden bir satış sitesi kurmakla ilgi merak edilen tüm cevapları bu içeriğimizde ele alacağız.
Fiziki bir mağazası olan şirketler ya da yurtdışından getirmekte olduğu ürünler ile geliştirdiği ürünleri satmak isteyen girişimciler genel olarak ilk tercihlerini online bir satış sitesi kurmaktan yana kullanırlar. Online satış mağazası kurmak demek internet üzerinden bir mağaza açmak anlamına geliyor. Bu süreçle ilgili olarak merak edilen pek çok konu vardır. Girişimciler bir alışveriş sitesi kurmanın maliyetini, alışveriş sitesi kurarken nelerin gerekli olduğunu, ne kadar sermayenin gerektiğini ve kaç paralık bir bütçe ayırmanın doğru olacağı gibi sorulara cevap arıyorlar.
Geçmiş olduğumuz son 10 yıl içinde Türkiye’de e-ticaret hızlı bir ivme kazandı ve pek çok markanın da online alışveriş sitesi bulundurması, bu noktada e-ticaret siteleri; genç girişimcilerin ve işini teknoloji ile büyütmek isteyen büyük şirketlerin odak noktası hâline geldi. Çünkü dijital dünya gün geçtikçe değer kazanmaya devam eden bir dünya. İnsanlar dışarı çıkmadan tek bir tuşla bir şeylere sahip olmanın kolaylığı ile tüketmeye alışmış iken pandeminin de etkisi ile bu bir alışkanlık olmaktan çıkıp rutin hâlini aldı. Böyle bir noktada dijital dünyada bir yer sahibi olmak kârlı ve çağa ayak uydurulan bir harekettir.
Bir Alışveriş Sitesi Kurmak İçin Neler Gerekir?
Online satış yapmaya yeni başlayacak olan girişimciler için öncelikle bir firma sahibi olmalarının gerektiğini söylemiş olalım. Girişimcilerin bir firma kurmaları gerekiyor. Alışveriş sitesi kurmak için ne gerekir dendiğinde öncelikli olarak vergi mükellefi olunmalıdır diyebiliriz. Eğer bir firma yoksa bir şahıs şirketi kurmak ya da adi ortaklık kurmak bu yolda en az zaman alan ve girişimciler için maliyeti en düşük olan seçeneklerden olur.
Online Bir Satış Sitesi Kurmanın Maliyeti Nedir?
Bu sorunun cevabı söz konusu olan alışveriş sitesinde hangi özelliklerin olacağına göre değişmektedir. Alışveriş siteleri birbirinden farklı tasarımlarda ve özelliklerde olduğu için net bir maliyetten bahsetmek mümkün değildir. Bir web sitesinin özel bir tasarım mı yoksa şablon mu olacağından tutun da eklenecek ödeme sistemlerine, canlı destek hizmetine, kullanıcı ve yöneticiler için ayrı girişlere, admin panellerine, yorum yapma ve hatta yoruma puan verme işlevine kadar pek çok değişken ve özellik maliyet belirlemede etki olur. Piyasada piyasa altı fiyat veren pek çok kişi vardır ancak bu sağlıklı ve normal değildir çünkü bu ciddi bir iştir ve maliyet konusunda ucuza kaçılmadan profesyonel kişiler ile işe girişilmelidir. Piyasanın altında teklifler ile site kurmaya çalışan kişiler ile çalışan firmaların bu yanlışı fark edip projeyi kurtarmaya çalışmaları ne yazık ki daha zordur.
Bedavaya ya da ücretsiz şekilde bir alışveriş sitesi kurmak mümkün değildir. Ticari bir iş yapıldığında bir fiziki mağaza için dükkân kiralamak ne kadar gerekli ise alışveriş sitesi açmak da belli maliyetleri karşılama gerekliliğini doğurur. Kabataslak bir şekilde e-ticaret sitesi kurmanın maliyetini oluşturan unsurları aşağıda verildiği gibi açıklayabiliriz:
Alan Adı Maliyeti (Domain Maliyeti)
Bu çok büyük olan bir maliyet değildir. 10$ ile 30$ arası bir skalada değişiklik göstermektedir. Her yeni yılda farklı uzantıları barındıran domainler satışa sunulmaktadır. Eğer alınmak istenen alan adı müsait ise .com ya da .com.tr uzantılarının tercih edilmesi önerilir. Alışveriş sitesinin ismi çok önemlidir. Domain alımında alışveriş sitesinin isim önerileri gözden geçirilebilir. Alan adı firmalarının farklı uzantılar ve de ek kelimelerle güzel önerileri olabilmektedir.
Kaliteli ve Düzgün Bir Hosting Maliyeti
Online bir satış mağazası açılıyorsa bunun 24 saat boyunca online olması ve kesintilerin bir senede neredeyse yok denecek kadar az olması gerekir.
Yazılım Güncellemeleri Maliyeti
Teknoloji gün geçtikçe değişiyor ve gelişiyor. Bu noktada da e-ticaret gelişimlere ayak uydurmak ve güncel kalmak zorundadır. Sosyal medya gelişimi, Google tarafınca meydana gelen değişiklikler, mobil cihaz kullanımındaki artış vb. pek çok konu yazılım geliştirme süreci içindedir.
Zorunlu Yasal ve Teknik Geliştirmelerin Maliyeti
2010 ve 2015 yılları arasında bankaların yüzde 90’ı, en az 1 kez teknik altyapısında değişikliğe gitmiştir. Bu sürecin öncesinde teknik şekilde bu hazırlıkların tamam olması önemlidir. Yine aynı durumda e-ticaretle ilgili çıkmış olan yürütmelikler, yasal sektörel taksit sınırlamaları ve kanunlar öncesinde teknik bakımdan hazır olmak oldukça önemlidir.