GSMH yani Gayri Safi Milli Hasıla Ne Demektir?
Gayri safi milli hasıla, herhangi bir ülkenin vatandaşlarının verilmiş bir yıl için üretmiş oldukları toplam hizmetlerin ve malların belirli bir para birimi karşılığında aldığı değerin toplamına denir.
GSYH yani Gayri Safi Yurt İçi Hasıla Ne Demektir?
Gayri safi yurt içi hasıla, bir ekonomideki yerleşik bütün üretim birimlerinin yurt içi etkinliklerinin sonucunda yaratılmış olan bütün nihai hizmetlerin ve malların para birimi cinsindeki değeridir.
Cari Denge Ne Demektir?
Ülkemizde sürekli şekilde cari açık nedeni ile “cari denge” kavramı sık sık gündeme gelen bir kavramdır. Cari denge, herhangi bir ülkenin ithalat, ihracat farkı ile taşımacılık ve turizm gibi diğer döviz kazandıran ya da kaybettiren işlemlerin dengesini göstermektedir. Ülkenin ihracat ile diğer döviz kazandıran işlemlerinin sonucunda elde etmiş olduğu gelir, ithalat ve de diğer döviz kaybettiren işlemlerinin sonucunda ödemiş olduğu giderlere eşit ise cari denge denktir.
Enflasyon Ne Demektir?
Enflasyon, fiyatların genel seviyesinin sürekli şekilde ve hissedilir biçimde artışını ifade etmekte olan durumdur. Fiyatların genel düzeyi, ekonomideki seçilmiş olan belli bir hizmet ve mal kümesinin yani sepetinin parasal değerdeki karşılığıdır. Fiyatlar, hizmet ve mallar ile dolaşımdaki paranın miktarı arasında bulunan dengeye göre oluşmaktadır. Para miktarındaki artış yani emisyon, hizmet ve mal miktarında görülen artış yani büyüme ile dengeli olur ise fiyatların da genel seviyesi değişmez.
Ancak bunlardan birisi diğerinden fazla olacak şekilde üretilirse az üretilmiş olan kıymetli bir hâle gelir. Enflasyonun yükselmesi de paranın alım gücünde azaltıcı etki gösterir ve aynı zamanda fiyatların değişimini anlamayı zor hâle getirir. Enflasyonun düşmesi, fiyatların az artması ve insanların alım gücünün daha da azalması demektir. Enflasyonun oranı, tüketici fiyat endeksi olarak bilinen TÜFE ile üretici fiyat endeksi olarak bilinen ÜFE baz alınması ile hesaplanır.
TÜFE Ne Demektir?
Tüketici fiyatı endeksi olarak bildiğimiz TÜFE, bir tipik tüketicinin satın almış olduğu belirli bir hizmet ve ürün grubunun fiyatlarında ortalama değişim göstermekte olan bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerinde olan değişimi ölçmek adına kullanılmaktadır.
ÜFE Ne Demektir?
Üretici fiyatı endeksi diye bildiğimiz ÜFE, belli bir dönemde ülke ekonomisindeki üretimi yapılmış olan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarının zaman içerisinde karşılaştırılıp fiyat değişikliklerinin gösterilmesini ölçen fiyat endeksidir. Yıllık ya da aylık enflasyon rakamı belirlemesinde kullanılmaktadır.
Para Politikası Ne Demektir?
Para politikası kavramı; para otoritesinin döviz kuru, faiz oranı ve para arzı araçları ile piyasadaki paranın miktarını etkileyip piyasaya sürmüş olduğu paranın istikrarını sağlayabilmek amacı ile uygulanan politikanın bütünüdür.
Maliye Politikası Ne Demektir?
Maliye politikası, devletin kamu harcamalarının (yatırım harcamaları, cari harcamalar, transfer harcamaları) ve kamu gelirlerinin (vergi dışı gelirler, vergi gelirleri, fonlar ve özel gelirler) kullanılarak ekonominin tam istihdam şekline ulaşabilmesini sağlamak, ekonomide oluşan dalgalanmaları da en aza indirgeyebilmek ve adil birer gelir dağılımı sağlamak adına uyguladığı iktisadi politikanın bütünüdür.
Genişlemeci maliye politikası ile daralmacı maliye politikası şeklinde iki ayrı maliye politikası türü vardır. Bunların farkı aşağıda açıklandığı gibidir.
Genişlemeci maliye politikası türü kamu harcamalarının artırılarak ya da halktan ve de kurumlardan toplanmakta olan vergi yükünün azaltılarak ekonomi için tüketim harcamalarında atış yönünde izlenmekte olan politikadır.
Daralmacı maliye politikası da kamu harcamalarını azaltıp ya da vergileri artırıp ekonomi için tüketim harcamalarını kısmak amacı ile izlenmekte olan politikaların bütünüdür.