Elektronik fatura sistemine geçildiğinde birçok konuda değişim görülmektedir. Bu değişimlerin en başında ekonomik değişimler yer almaktadır. E-Fatura sistemine geçildiği taktirde mükellefler, kağıt ve dosya masraflarından kurtulmaktadır. Kağıt ve dosya masraflarının son bulması, mükelleflerin ekonomik açısından yapılandırmaya gitmesine sebebiyet vermektedir. Yapılandırmanın oluşması, mükelleflerin daha iyi bir şekilde harcama yapmasına sebebiyet vermektedir. Böylelikle mükellefler E-Arşiv Faturası kullanarak, kendi harcamalarını daha gerekli konularda yapabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra sisteme geçiş yapan kullanıcılar, doğayı koruma projesine de katkıda bulunmuş sayılır. Çünkü kağıt faturaların oluşması için binlerce ağaç kesilmektedir. Sistematik bir şekilde fatura işlemlerinin yapılması hem zaman, hem de ekonomik tasarrufun oluşmasını sağlamaktadır.
Sistemin sahip olduğu özellikler sayesinde zaman tasarrufu yapmak da mümkün hale gelir. Mükellefler fatura kesmek için saatlerini harcarken, E-Fatura sistemine geçiş yapıldığında bu zamanını daha iyi bir şekilde harcayabilmektedir. Geçmişte kesilen bütün faturaların bulunabilmesi E-Arşiv Faturası sistemi sayesinde kolay bir hale gelmektedir. Önceden kesilen faturaların klasörlerde saklanması, faturaların bulunma sürecini uzatmaktadır. Bu yüzden birçok mükellef sisteme geçiş yapmakta ve birçok konuda avantaja sahip oluyor. Tüm bunların yanı sıra TS Ofis sistemini kullanan mükellefler, muhasebe masraflarından da kurtuluyor. Muhasebe masrafları işlem yoğunluğu söz konusuyken arttığından dolayı birçok şirketin bu durumu can sıkıcı olarak nitelendirmesi söz konusu olmaktadır. TS Ofis kullanarak, muhasebe ve fatura masraflarından kurtulmak mümkün hale gelmiştir.
E-Fatura Sistemi Nasıl Kullanılıyor?
Fatura sistemi dijital ortamda yer almaktadır. Müşteriler her satışları ve her ticaret anlaşmaları için sistem üzerinden fatura kesebilmektedir. Faturaların çıktıları alınabilir ve dekont olarak nitelendirilebilir. E-Fatura sistemi üzerinden fatura kesim ekranında iki adet fatura kesme alternatifi yer almaktadır. Bu alternatifler temel ve ticari fatura olarak ikiye ayrılır. E-Arşiv Faturası sisteminde de bu iki alternatif bulunmaktadır. Mükellefler, kendi ticaret anlayışına göre iki alternatiften birini seçebilmektedir. Temel fatura, otomatik onaylanmış olarak müşteriye gönderilmektedir. Temel faturanın iptal veya iadesi rahatlıkla yapılabilir. Ticari fatura ise müşterinin onayına gitmektedir. Müşteri onaylamadığı taktirde faturanın tekrar kesilmesi gerekmektedir.
Elektronik fatura sistemini kullanabilmek için ilk etapta TS Ofis deneme hesabı açılmalıdır. Deneme hesabından sonra hesap aktivasyonu yapılmalıdır. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra fatura kesimi yapabilmek mümkün hale gelir. E-Fatura sisteminde iki adet farklı alternatifin bulunması, ticaret anlaşmazlıklarına son vermektedir. E-Arşiv Faturası sayesinde tüm faturaların bulunması ve geçmişe yönelik fatura kesilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu sayede müşterilerimiz, istediği şekilde fatura işlemlerini yapabilmekte ve teknik aksaklık yaşamadan tüm işlemlerini tamamlayabilmektedir. Sunulan sistem özellikleri sayesinde finansal yönetimin daha sistematik bir şekilde yapılabilmesi söz konusu olmuştur. Teknolojik düzeyde yapılan fatura işlemleri, firmanın gelişmesine ve kuruluşun daha sistematik bir altyapıya sahip olmasına yardımcı olmaktadır.
E-Fatura Sisteminde Fatura Kesimleri İçin Ne Kadar Ücret Ödeniyor?
Fatura kesimleri genellikle yüksek maliyetlere sebebiyet vermektedir. Özellikle kağıt fatura kullanan mükellefler, bu konuda fazlasıyla rahatsız olmaktadır. E-Fatura kesimi için 16 kuruş ödeme yapılması gerekmektedir. 16 kuruş ödeme yapıldığı taktirde fatura kesiminin yapılması söz konusu olmaktadır. Masrafın bu kadar az olması, birçok şirketin sisteme geçiş yapmasını sağlamıştır. Bu yüzden birçok şirket E-Arşiv Faturası sistemine geçerek, kendi fatura maliyetlerini en aza indirgemektedir. Fatura maliyetlerini en aza indirgemek amacıyla sisteme geçen mükellefler aynı zamanda kendi fatura işlemlerini daha kolay bir şekilde yapmaktadır. Fatura kesimi için ekstra bir zaman harcanmasına gerek kalmıyor ve mükellefler her konuda rahatlayabilecek niteliklere sahip oluyor.
Muhasebe işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla da kullanılan E-Fatura sistemi, birçok mükellefin iş yükünü hafifletmiştir. Mükellefler istediği her zaman muhasebe işlemlerini TS Ofis üzerinden takip edebilmektedir. TS Ofis olarak sunduğumuz yazılımın altyapısı, güvenlik tehditlerini engellemiştir. Bu sayede mükellefler sistem üzerinden işlem yaparken güvenlik problemiyle karşılaşmamaktadır. E-Arşiv Faturası sistemi de, TS Ofis üzerinden kullanılabilmektedir. Geçmişte kesilen faturalara ulaşmak, saatlerce arama yapmadan saniyeler içerisinde önceki faturaları bulmak mümkün hale gelmiştir. E-Arşiv aynı zamanda sisteme dahil olmayan kullanıcılara fatura kesimi yapabilmektedir. Bu sayede mükellefler, sisteme dahil olmayan müşterileriyle de ticaret yapabilmekte ve kendi işlerinin aksamamasına sebebiyet verebilmektedir. İşlerin aksaması yerine daha akıcı bir hal alması, sistem sayesinde mümkün hale gelir.
E-Arşiv Faturası Sistemine Geçiş Yapıldığında Elde Edilecek Ayrıcalıklar
E-Arşiv sistemine geçiş yapıldığı taktirde müşteriler, sisteme dahil olmayan müşterilerine fatura kesimi yapabilmekte ve yıllar önceden kesilen faturalara ulaşabilmektedir. Faturalar, dijital ortamda güvenli bir şekilde muhafaza edilir. Güvenilir bir şekilde muhafaza edilmesi, birçok şirketin E-Arşiv Faturası sistemine geçiş yapmasına sebebiyet vermiştir. Bu sayede mükellefler, sistem üzerinden herhangi bir güvenlik problemiyle karşılaşmamaktadır. Fatura işlemleri E-Fatura sayesinde daha hızlı bir şekilde sonlanır. Bu sayede zaman kaybetmek, fatura bulamamak, fatura kesim ekranında tekniksel problemlerle karşılaşmak mümkün değildir. Mükellefler, tüm işlemlerini saniyeler içerisinde sistem üzerinden gerçekleştirebilmenin keyfini yaşamaktadır.
E-Arşiv sayesinde binlerce şirket, fatura işlemlerini teknolojik düzeyde gerçekleştirmektedir. Birçok büyük şirket E-Fatura sistemine geçiş yapmak zorunda kalmıştır. Çünkü Gelir İdaresi Başkanlığı kurallarına göre yıllık cirosu 10.000.000 TL olan şirketlerin, sisteme geçiş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. E-Ticaret şirketleri için ise bu rakam 5.000.000 TL olarak ayarlanmıştır. Yıllık cirolara göre sisteme geçiş zorunluluğunun bulunması, ciroya ulaşamayan mükelleflerin geçemeyeceği anlamına gelmemektedir. Zorunlu olmayan şirketler de, E-Arşiv Faturası ayrıcalıklarından faydalanabilir. Bu sayede mükellefler, kendi işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirirken zaman kaybı yaşamamaktadır. Geçiş zorunluluğu olmayan birçok şirket sisteme geçiş yapmış ve sistemin ayrıcalıklarından faydalanabilmiştir. Bu durumun söz konusu olması, birçok şirketin teknolojik altyapıya sahip olmasına sebebiyet vermiştir.
E-Fatura Sistemine Geçiş Yapıldığında Neler Değişiyor?
Sisteme geçiş yapıldığında muhasebe, fatura, gelir – gider, stok takibi gibi işlemler değişmektedir. Bu işlemlerin dijital ortam üzerinden ve E-Fatura sistemi üzerinden yapılması gerekir. Tüm bu işlemlerin sistem üzerinden yapılması, daha kolay bir şekilde işlemlerin bitmesine sebebiyet vermektedir. Bu sayede mükellefler, kendi fatura işlemlerini yaparken ekstra vakit harcamamaktadır. Faturalar artık sistem üzerinden kesilmekte ve müşterilere yollanmaktadır. Bu durum E-Ticaret şirketleri için de geçerlidir. E-Arşiv Faturası sistemine dahil olan şirketler, elektronik posta yoluyla faturaları yollayabilmektedir. Bunun için E-Arşiv sistemine kayı olunmalıdır. Çünkü E-Arşiv, sisteme dahil olmayan müşterilere fatura kesimi yapılmasına olanak tanıyor.
Sisteme geçiş yapan mükellefler artık kağıt faturadan feragat etmek istiyorsa yapması gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Mükellefler, E-Arşiv Faturası sistemine geçiş yaparak sisteme dahil olmayan müşterilere fatura kesecektir. Bu sisteme dahil olunmadığı taktirde sisteme dahil olmayan müşterilere fatura kesimi yapılmamaktadır. Aksi taktirde tekrardan kağıt fatura sistemine geçiş yapmak söz konusu olacaktır. TS Ofis kullanan mükellefler, rahat bir şekilde tüm fatura işlemlerini yapabilmektedir. E-Fatura uygulamasına geçiş yapan mükellefler, TS Ofis kullanarak aynı zamanda geçmişe yönelik fatura da kesebilmektedir. Geçmişe yönelik fatura kesiminin yapılabilmesi için de yedi günlük süreyi geçmemek gerekir. Yedi gün öncesine kadar fatura kesimi yapılabilmektedir. Bu süreden öncesine fatura kesimi yapanlar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından cezalandırılacaktır.